Търновалийски: Жива е синовната памет за героите Септември’23

Търновалийски: Жива е синовната памет за героите Септември’23 | StandartNews.com

Пловдив. Датата 23 септември 1923 г. е с безспорно историческо и силно емоционално значение. Затова опитите да бъде изтрита от паметта на хората и от учебниците по история не могат да бъдат успешни, каза в словото си по повод 91 години от първото в света антифашистко въстание водачът на пловдивската кандидат-депутатска листа на „БСП лява България" Георги Търновалийски, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Докато всяка година по това време тук, в местността Кемера, идваме де се поклоним и положим цветя на лобното място на единайсетте видни пловдивчани, жестоко разстреляни без съд и присъда в нощта на 27 септември 1923-а, героизмът и саможертвата на септемврийци ще ни държи будни. Ще ни дава сили да водим битката срещу политици с антидържавни интереси. Ще крепи волята ни да защитаваме достойнството на хората и правото им да живеят в справедлива държава. „БСП лява България" е автентичният носител на духа и ценностите на септемврийци, антифашизмът е наша кауза".  С тези думи ораторът изрази общата убеденост на дошлите на поклонението антифашисти, социалисти, симпатизанти, бъдещи народни избраници с № 22. Те почетоха паметта на своите съграждани герои от Септември'23-а с едно минутно мълчание и полагане на цветя.

В 17 часа ще се състои и традиционното поклонение в Акациева горичка, където са разстреляни братята Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци. За изводите и поуките от Септемврийското въстание ще говори третият в пловдивската листа на „БСП лява България" доц. Георги Йорданов, съобщиха още от БСП – Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай