На предизборния дансинг: Танго на десните, казачок за БСП

Предизборната дискотека почна, дансингът е пълен

На предизборния дансинг: Танго на десните, казачок за БСП | StandartNews.com
  • Предизборната дискотека почна, дансингът е пълен
  • На ход е избирателят. Той ще къса билетчетата на мераклиите за танцьори с властта

Политическият дансинг вече е препълнен. Танците започнаха месец преди кампанията. И обещават всичко - от зрелищни пируети, до спъване и настъпване по кокалчетата. За едни стъпките вървят в синхрон по двойки, други ситнят единично, трети - тропат масово.

Десните са във вихъра на страстно танго

но уви - не могат да уцелят темпото. Демократична България искат коалиция, "Продължаваме промяната" ту пускат нишан, че приемат, ту дават заден. Христо Иванов, Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев в един глас повтарят от всички телевизии мантрата за широка коалиция с харвардците. Кирил Петков и Асен Василев залагат на собствени социологически проучвания, които им давали по-голям шанс, ако са сами на вота. В дъното на сцената обаче прозира дългата ръка на хореографа Иван Костов, който от зората на демокрацията работи за т.нар. Десен алианс - единен субект на всички десни партии, за какъвто в момента агитира Иванов.

След провала на коалицията СДС и последвалата ОДС шансът формации със силно его като ДБ, ПП, БОЕЦ и Правосъдие за всеки да останат дълго време единни, е почти нулев.

Валс вместо македонско хоро

се пробват да танцуват в момента и патриотите. Отцепилият се преди години от Костов Петър Москов дава мило и драго да събере Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Но в последната минута стъпката стана две напред, една назад и Москов обяви, че ще се явява самостоятелно.

Борисов покани на горещо мамбо

ПП в името на евроатлантическата ориентация. Но латино ритмите свършиха като в латино сериал - с гръм, трясък и скандал, при това още преди да са започнали. ГЕРБ настръхна и втвърди тона към бившите управляващи. Делян Добрев изкара фактурите. Показа, че плащанията за неруска газ са само в устата, но не и в делата. Томислав Дончев стигна още по-далеч при регистрацията на ГЕРБ.

"От изключително значение е да се спре политическата шарлатания - да говориш едно, да правиш друго", скочи Дончев. И заяви: "Думите в политиката отново трябва да имат смисъл. Това, което казваш, да поражда резултати, да значи нещо. За последната година и половина управляващите, политиците, говорят едно, а правят друго.".

За да си спести нови покани за танц, Кирил Петков пък поиска от журито даже да извади Борисов от списъка на танцьорите и да го прати в пенсия.

Борисов трябва да се пенсионира, защото спира реформата не само на България, но и на партията си. Той се е запънал и не иска да излиза от политиката. Запънал се е, защото го е страх, обяви Петков. И за да звучи по-убедително даже размаха имена на европейски лидери, които му казали, че лидерът на ГЕРБ не само пречи на националното политическо първенство, а даже в цялото шенгенското пространство.

Ще танцува ли Борисов на изборите засега не е ясно, но пък вече се разбра, че ако се случи, Вежди Рашидов отново ще му е партия в Пловдив. Дотогава обаче фриволният танц с думите за бившия началник на кабинета на Рашков Елена Фичерова донесе на бившия премиер 5000 лева глоба от съдебното жури.

БСП прекрати церемониалната сарабанда

с десните с аргумента, че не иска нови американски изтребители. Но като достолепна Столетница веднага подготви карнетката си, за да отбелязва всеки партньор, с когото може да наиграе президента.

Румен Радев обаче засега остава фаворит на сцената.

И докато Корнелия Нинова, заедно с Румен Гечев, продължават да се жалват от служебните министри, в партията им от Благоевград до Ямбол играят казачок. БСП-Благоевград излезе с гневна декларация срещу Нинова и подредбата на кандидат-депутатската листа, която соцлидерката реши сама да оглави. След себе си първата социалистка подреди досегашния водач проф. Георги Михайлов. Но местните не приемат двама парашутисти, пек бил един от тях и лидерката им. Подобна е ситуацията на много места в страната, където лидерката махна утвърдени имена, за да сложи свои верни хора.

Най-атрактивно обаче си остава тангото

на служебния кабинет с "Газпром". Докато ДБ си денсат по дъжда пред президенството с хаштага #ГАZwithme, министрите танцуват сред вариантите, които трябва да изберат, за да не остане държавата без газ още след месец.  "Газпром" е последният вариант, каза премиерът Гълъб Донев. Но събра недоволството на публиката и от ляво, и от дясно. Първата се притеснява, че няма да се стигне до този вариант, а втората - че ще загърбят всички останали, за да се приеме точно той.

Летните танци ще се разгарят с приближаването на 2 септември, когато официалната кампания започва. Но отсега е ясно - този път политическата дискотека има вход. И на него стои избирателят. Нагледал се кирилпетковщина, асенвасилевщина, бойкорашковщина, този път той ще каса много внимателно билетчетата на мераклиите за танцьори във властта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай