Танева разби на пух и прах компромата срещу нея

Танева отговори разпространена от сайта "БиволЪ" манипулирано информация във видео

Танева разби на пух и прах компромата срещу нея | StandartNews.com

Мандатът ми начело на министерството на земеделието, както и този на ДФ "Земеделие" е с най-високото ниво на проверки, всичко се докладва на Европейската комисия. Това каза на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана от Novini.bg.

"50% е извадката, достигнала, която се проверяват всички заявители по схеми от обвързаната подкрепа. Цитатът е от видеоконферентна връзка с браншови организации: плодове и зеленчуци. Тя е по повод възникналата пандемия, на която среща бяхме обсъдили предложението, което България ще подаде към ЕК за възможността да програмираме хоризонтална мярка COVID-19 за компенсация на земеделските производители. Към днешна дата, близо 3 месеца след тази видеоконференция, сме на път това да се случи във всички страни-членки'', допълни тя.

Коментарът на министър Танева беше предизвикан от разпространена от сайта "БиволЪ" информация под формата на видео. Според изданието записът е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година, а Танева отговаря на председателя на Асоциация "Български пипер" Георги Василев. Той иска обяснение защо членове на сдружението са получили повече пари, отколкото са очаквали по схемата за обвързана подкрепа.

"Защо са завишени толкова много? Това е наша политика на нашия екип, която винаги е добре обяснявана. Ние сме взели това решение доброволно, за да защитим европейския национален бюджет и средства да получи този производител, който истински заслужава. Тази обвързана подкрепа е жизнено необходима за българските производители'', обясни тя.

"Проверките ще продължават да бъдат извършвани на най-високо ниво, като целта е справедливо разпределение на средствата'', подчерта земеделският министър.

"Никой не може да направи по-лошо за нас, отколкото самите нас, това е народна мъдрост и това имах предвид с комуникацията с един отделен представител. Пак ще повторя, че обвързаната подкрепа е жизнено необходима за секторите в България и завишеният контрол е за това - да защитим европейския бюджет'', разясни министър Танева.

Тема с непредаване, укриване или непредоставяне на информация към Европейската комисия категорично няма как да съществува. Тема с опити за укриване и недаване на информация ЕК, за извършени проверки, за висок процент наддекларирани пощи не съществува от чисто техническо естество, заяви пред журналистите на брифинга изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев.

"Всяка година Фонд "Земеделие" като единствената акредитирана разплащателна агенция за територията на България изпраща обобщени доклади в техничен вариант, това е автоматичен трансфер с ЕК. Тази година на 25 февруари 2020 година таблиците за изминалата финансова година са изпратени, получени и проверени от ЕК. Нещо повече – на база на тези доклади, които са заверени и от нашата сертифицираща агенция, българската разплащателна агенция получи заверка на своите годишни сметки за 2019 година'', допълни той.

Той посочи, че думите на земеделския министър Десислава Танева по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство през март са изцяло извадени от контекста.

"Те нямат как чисто реално и физически да се случат, защото целия обмен на данни с ЕК е напълно електронизиран, подава се от нас, заверява се от сертифициращата агенция и се одобрява в ЕК. Всички данни от извършени проверки са в тези доклади'', допълни Грудев.

Той акцентира върху това, че от ДФЗ са уведомявали обществеността за високия процент установени след проверки наддекларирани площи и за високия процент бенефициенти, които не са изпълнявали ангажиментите си по обвързаната подкрепа.

"Общо обобщено за миналата година от 20 120 бенефициента по схемата за обвързана подкрепа на 4 453 не сме изплатили нито лев субсидия. Това се дължи на неоткрити плодове или зеленчуци, заявени от тези бенефициенти. За 90 от тях сме сезирали компетентните органи, защото освен че не сме открили тези площи, впоследствие получихме и фактури от тях, че са реализирани подобен тип зеленчуци, което за нас е съвсем невъзможно, тъй като сме проверили на място съответното поле'', добави още Васил Грудев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай