Танев: Лично аз смятам, че робство е имало (ОБЗОР)

Танев: Лично аз смятам, че робство е имало (ОБЗОР) | StandartNews.com

Срещу съжителството никой не е вдигал въстание, заяви министърът

Една промяна в учебните програми по история изправи на нокти държавата. Става дума за изискването децата да тълкуват "съжителството на традиции при християни и мюсюлмани" в рамките на Османската империя. Заради употребата на понятието "съжителство" в ефира и социалните мрежи се изсипаха протести, че историята и начина на нейното изучаване се подменя. Някои дори качиха колажи във Фейсбук -корица на роман, наречен "Под съжителството" с автор Иван Вазов. Пловдивските "войводи" поискаха оставката на просветния министър Тодор Танев, въпреки че промените в програмите бяха представени в негово отсъствие от експерти на МОН. Министърът коментира своята позиция в кулоарите на парламента.

Моето лично отношение е, че робство е имало, заяви пред медиите в парламента образователният министър Тодор Танев. "Така е поставено и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население", добави Танев. "Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти", констатира още министърът.

Той доразви тезата си, че "има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Но има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава - като поляците.

Аз за себе си нямам съмнение

в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство", повтори министърът. "Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", подчерта още министърът.

Спорът за начина, по който този период от историята присъства в учебниците на децата ни, тече от години. Още през 90-те историци подмениха понятието "робство" като некоректно с "присъствие". В последните години според експертите на МОН наложилото се определение е "османско владичество".

Министърът заяви, че още преди две години са били пуснати запитвания както към историческия институт на БАН, така и към катедрите по история на Софийския и Великотърновския университети. В тях се настоява учените да се произнесат за правилното понятие, което трябва да се употребява. До момента обаче МОН не е получило отговор. "Нямам право да се намеся в това - нека научната колегия да определи термина", каза министърът. По време на представянето на програмите експертът на МОН Радостина Николова също заяви, че отговорът трябва да бъде даден от "историческата наука". Всъщност с начина, по който програмата е написана, се дава възможност издателите сами да интерпретират този исторически период по начин, който намерят за уместен.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята - там съжителство няма", добави министърът. И посочи, че не той е въвел думата "присъствие", с която в определен период бе назовавано турското владичество. "Тя беше въведена от един съвсем друг министър, а аз в момента трябва

да чистя Авгиевите обори на внасянето на този термин

от друга област в историята. Има трети термин - владичество, който ни беше поднесен. Ние го използваме в момента в очакване в тези 28 дни историците да бъдат единни - за робство или за владичество, посочи министърът. "А след като историците не ми казват, аз очаквам хората да ми кажат", допълни той. Под "тези 28 дни" министърът има предвид срока, който е даден за обществено обсъждане на промените, качени на сайта на просветното министерство.

Танев заяви също, че никое дете никога не е санкционирано за това под никаква форма, ако употреби понятието "турско робство". Министърът се зарече лично да накаже този, който налага санкции на дете, определило политическата система от този период като робство.

"Този, който ме е назначил, е министър-председателят и искам да остана да си върша работата", заяви Танев. "Никъде не съм казал, че моментално си хвърлям оставката с ритуални някакви танци на самоубийство", продължи той. Повод за последното бяха исканията за оставката му, отправени от ВМРО в Пловдив. "Войводите" заявиха, че промените в учебните програми са равнозначни на обезбългаряване. "Този човек не е достоен да бъде в кабинета на Иван Вазов. Има пределна точка на търпение, която екипът на МОН прекрачи", коментира областният координатор на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски. Днес Тодор Танев е извикан за изслушване в парламента. "Трябва да бъдат дадени ясни отговори на проблемите с обучението по история, литература и география, които скандализираха българското общество. Напомняме, че възпитанието в дух на патриотизъм по наше искане залегна в програмата за управление като приоритет. Всички действия, които на практика са в разрез с това, могат да бъдат основание за оттегляне доверието към министъра се казва още в съобщението им. В него е записано също, че "предложените промени в учебните програми не са мотивирани с методически съображения, а с очевидния стремеж да се подмени с политически цели историческата представа на българите чрез образованието".

В Копривщица турчин не можел да мине на кон

Не е вярно, дори смешно е да се твърди, че въстанието било предизвикано само от непоносими данъци, произвол на турската администрация, безчинства на частни лица - турци, обезчестяване на жени, дишхакъ и други насилия. Данъците преди въстанието в местата, които лично съм посетил, решително не са били непоносими, особено като се сравняват с днешните.
Смешно е да се говори за системен произвол от страна на турската администрация. Какъв произвол е имало в един Калофер например, където всеки пратен мюдюрин е треперел да не засегне нещо старците, защото достатъчно било те да пишат два реда на дядо Тъпчилеща в Цариград, за да изстине мястото му в Калофер и той да си замине между два дни? Какъв произвол е имало в Копривщица, Панагюрище, Тетевен, където турчин не е имал право да минава, яхнал на кон, където кадъна не е могла да роди? Какъв произвол е имало в Котел или Казанлък, управлявани фактически от българи - мемлекет-чорбаджии? Какъв произвол е имало в Сливен и Ямбол, където за най-голяма турска храброст се е смятало минаването нощем през Клуцохор или Каргона (българските части от тези градове) и където, когато турчин искал да се похвали, че е храбър, казвал: "Наемам се да мина нощем през Каргона." Какъв произвол е имало в Габрово, дето дядо Илия Видинлията, личен приятел на султана, е обуздавал дори изпратените там турски офицери.

Из "Психология на Априлското въстание", Иван Хаджийски


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай