Таксата при доктора - левче за пенсионерите

Плащат с пари за подслушване задължителните ваксини

Таксата при доктора - левче за пенсионерите | StandartNews.com

София. Левче за преглед при личния лекар ще плащат пенсионерите от 2014 г. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно бюджета на здравната каса за следващата година. Досега таксата за всички бе 2,90 лева. От догодина обаче пенсионерите ще плащат само по един лев, като разликата ще се доплаща от държавния бюджет. Предложението на червените депутати бе подкрепено и от ГЕРБ. Според бившия министър на здравеопазването от кабинета "Борисов" Десислава Атанасова обаче предвидените пари в бюджета по това перо ще стигнат само за шест месеца.

Общият бюджет на касата за догодина възлиза на 2,82 милиарда лева. Депутатите актуализираха и парите на фонда и за тази година с 27 милиона лева. Те бяха необходими на здравната каса, за да успее да изплати напълно дейността на болниците през последните три месеца. Сега те се покриват на 80%. Депутатите отпуснаха и 10 милиона лева повече за дентална помощ.

От следващата година Надзорният съвет на НЗОК ще може да ползва и резерва си за непредвидени и неотложни разходи по всяко време, когато има нужда, включително и за здравна помощ. Част от парите ще отидат и за покриване на неразплатените средства към болниците от тази година. До 5% от резерва пък ще могат да се ползват за авансови разходи. Държавният бюджет ще покрива и лекарствата на военноинвалидите и ветераните, както и на неосигурените и социално слабите. Народните представители определиха, че Агенцията за социално подпомагане ще превежда на НЗОК нужните суми. С приемането на бюджета на здравната каса депутатите решиха още, че ваксините за задължителни имунизации и реимунизации ще се финансират от здравното министерство. Сумата, която бе определена за тях, възлиза на 29 милиона лева и също ще отиде за болнична помощ. Здравното ведомство пък ще получи 27 милиона лева от намаления бюджет за подслушване, за да покрие новите си разходи. Под шапката на министерството отново ще се върнат ин витро процедурите.

Дебатите не минаха и без поредните скандали в пленарна зала. Мая Манолова и Десислава Атанасова влязоха в спор коя какво е чела от Фьодор Достоевски. "Г-жо Манолова, покрай вашето следване в Русия вероятно сте се ограничили само до Манифеста на комунистическата партия. Надявам се поне да сте прочели Достоевски", заяви от трибуната "тежката артилерия" на ГЕРБ. "Г-жо Атанасова, чела съм Достоевски и съм чела и "Престъпление и наказание", и "Идиот", контрира я Манолова. След това двете се скараха коя познава повече текстовете от Наказателния кодекс.

ДПС гласува бюджета само при ясна здравна реформа

ДПС ще подкрепи законопроекта за държавния бюджет, ако получи яснота как ще се реформира здравната система. Това условие е поставено на БСП още при съставянето на програмата на кабинета, заяви депутатът от движението и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. Той уточни, че ДПС искат да разберат и конкретните очаквания за изхода от реформата. "Няма за какво да се притесняваме за бюджета. Ако не го правим ние, ще го правят други, които ще бъдат законно избрани от народа. Ако го правим ние, значи ще имаме подкрепа, така че няма място за притеснение", коментира още Цонев.

Общинарите с по-високи заплати

Месечните възнаграждения на общинските съветници скачат до размера на минималната заплата, приеха депутати. Досега те взимаха сума, равна на 30% от средната заплата в съответната община. Най-много получаваха съветниците от Столичната община - по 194 лева. С новите текстове местните парламентаристи ще могат и да получават допълнителни възнаграждения за участие в комисии. Точната сума ще си я определят сами, но общото им месечно възнаграждение няма да може да надвишава 70% от заплатата на председателя на общинския съвет. За пример шефът на Столичния съвет се подписва под сумата от 1430 лева, което означава, че съветниците може да си докарват по почти 1200 лева месечно.

Още 22 млн. за вузовете

До 22 милиона лева ще бъдат предвидени за увеличаване на субсидията за издръжка на държавните висши училища. Сумата ще бъде част от предвидените 100 милиона лева за повишаване на качеството за образование. Това прие на второ гласуване комисията по бюджет и финанси към парламента. Увеличението на субсидиите на ВУЗ-овете обаче ще се определя на база комплексна оценка на качеството на обучение. Така от тази мярка няма да могат да се възползват всички висши училища у нас.

Партийните субсидии остават непокътнати

Държавната субсидия на партиите ще остане непроменена и през следващата година. Това прие парламентарната комисия по бюджет и финанси, която разгледа на второ четене проекта за бюджет 2014. Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" политическите формации да не получават нито лев от държавната хазна. Националистите смятат, че членският внос ще бъде достатъчен за издръжка на партиите. Не мина и идеята на соцдепутата Георги Кадиев, който предложи парите да бъдат намалени наполовина за партиите, които не са успели да минат 4%-ната бариера и да влязат в парламента. Предложението на левия депутат бе формациите, които са вкарали народни представители, да получават по 45 000 лева на година за мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай