Тагарев даде насоки на приемника си

Тагарев даде насоки на приемника си | StandartNews.com

София. Проект с насоки, анализи и задължителни по-нататъшни действия остави служебният министър на отбраната Тодор Тагарев на бъдещия приемник на поста Ангел Найденов.

В документа, приет от Междуведомствения съвет за участие в НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, Тагарев набляга на нуждата от увеличение на средствата, отделяни за армията. Според него делът от БВП за финансиране на военните трябва да скочи на 1.5% през следващата година, а до 5 години да стане 2%. Капиталовите разходи пък трябва да нараснат до 20% в средносрочен план, се казва в документа. Чуждестранните мисии на нашите военни пък трябва да бъдат финансирани отделно от бюджета за отбрана, както е било преди 2010 година. Гарантирано финансиране е нужно и за изпълняване на приетите от България цели на ЕС И НАТО. Тагарев иска и да бъдат вадени пари от централната хазна за крупни инвестиционни проекти, чието одобрение се дава от Народното събрание или Министерски съвет.

Критично е и отпускането на пари за освобождаване на честоти, нужни за цифровизацията, както и осъвременяване на основните отбранителни способности и системи за защита, за да можем да отговорим на изискванията на НАТО. Тагарев акцентира и на приключването на поръчката за нови изтребители.

Другият основен проблем на армията, който министър Тагарев посочва, е комуникацията с обществото. В документа е изложена нуждата от по-прозрачно планиране и изразходване на публичните ресурси за отбрана, както и чести доклади за постиженията и проблемите на сектора. Според Тагарев трябва да се увеличи и сътрудничеството с международните ни партньори. Военните ни пък трябва да участват в повече учения на ЕС и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай