Тагарев отвърна на Русия, посече Кремъл

Български предприятия работят с лицензи да произвеждат или ремонтират руска отбранителна техника само в единични случаи

Тагарев отвърна на Русия, посече Кремъл | StandartNews.com

Български предприятия работят с лицензи да произвеждат или ремонтират руска отбранителна техника само в единични случаи. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод думи на ръководителя на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, че Русия спира доставките на резервни части и ще отнеме лицензите за ремонти на предприятия в "неприятелски държави", сред които и България, като ответна мярка за предаването на руска/съветска военна техника на Украйна.

По думите на Тагарев, цитиран от БТА, в тези единични случаи българските предприятия търсят алтернативни източници на ноу-хау. Министърът подчерта, че Русия има много по-големи претенции, които не са и няма да бъдат признати от българската държава.

По повод инцидента в Черно море в неделя (13 август), при който руски военен кораб откри предупредителна стрелба срещу турски товарен кораб, плаващ под флага на Палау, Тагарев посочи, че тази ситуация е резултат от агресивната политика на Русия и започването на широкомащабната война с Украйна.

"Русия преследва своите интереси с всички възможни средства, включително и с използване на кораби от военноморските й сили, за да предотврати износа на зърно. Това, мисля, е водещото й съображение и за да обявява за зона на учение част от нашата изключителна икономическа зона, и за случая с кораба, плаващ под флаг на Палау", отбеляза министърът на отбраната.

По думите му вече е потвърдена версията за предупредителни изстрели и проверка на кораба от страна на екипажа на руския кораб. "До момента не знаем дали има протести според действащите правила за използване на морското пространство. Би трябвало да има протест първо от собственика на кораба, държавата, под чийто флаг плава, но до момента нямаме такава информация", каза още Тагарев и допълни, че този случай е извън българските териториални води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай