Четвъртък,

Свиленски в атака, какво каза за служебния кабинет

От: Агенция Стандарт -
1011
Свиленски в атака, какво каза за служебния кабинет
A
A
A

"От години се води битката БСП да я няма. Но ние показваме, че България има нужда от такава партия. Очаквам българските избиратели да излязат да гласуват и да подкрепят партиите, които мислят за България, както и да има излъчено редовно правителство след тези избори". 

Това каза пред БНР Георги Свиленски от БСП. И посочи, че служебният кабинет не спира да се меси пряко в предизборната кампания

"Тези хора са излъчени да правят честни, прозрачни, демократични избори, да осигурят изборния процес, а не да дават оценки на политическите партии, които участват в него". 

В предаването "Неделя 150" Свиленски допълни, че българските социалисти ще гласуват на вътрешнопартиен референдум с кого биха желали БСП да участва в управлението. 

Той е категоричен, че БСП не е срещу въвеждане на еврото, а е за влизане в еврозоната, когато страната ни е готова за това. 

"Което говорехме през цялата минала година - че България не е готова от 1 януари 2024 година, и то не заради неприети закони, а заради високата инфлация, заради това, че БВП не отговаря на условията, стана ясно и преди два дни". 

Според него таван на цените би предпазил хората от това да станат жертва на високите цени - от 12 лева кашкавал в мандрата до 30 лева - в магазина. 

"Трябва да се борим за закон срещу спекулата. Когато го предложихме преди година и половина, ни обвиниха в комунизъм, в непазарна икономика. Но това нещо го има вече в Европа. Какво трябва да чакаме? Инфлацията да стане 40%? Приоритетът на приоритетите за нас са цените и доходите на гражданите". 

На въпрос за искането на лидери от ДБ за отстраняване на президента Румен Радев, той отговори, че е важно първо да се формулират мотивите и да се види дали има основание за импийчмънт. 

По думите му "списъкът "Магнитски" не е тема за БСП, тъй като съдебната система се е произнесла за хората, които са членове на партията и са в него": 

"Румен Овчаров е оправдан на две инстанции. За другите хора в списъка няма действия... Оттук нататък органите ще си свършат работата, ако имат някакви доказателства. Иначе, приказки кой колко милиона къде има - всеки може да говори, трябва да се носи отговорност за тези думи, но трябват факти. Няма доказателство, факт, сметка, които да показват. Има обвинения, но проверките в нашия случай са минали през съдебната система с две оправдателни присъди на две инстанции. За енергийната независимост, за всеки българин е ясно, че когато отстояваш българските национални интереси, вероятно някой друг не е доволен". 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com