Световните медии: Оставка по време на криза в България

Световните медии: Оставка по време на криза в България | StandartNews.com

Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна-членка на ЕС, България, остава заложник на политическата криза, която принуди правителството да подаде оставка, пише The New York Times.

Оставката на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет, която бе очаквана от седмици, идва на фона на най-тежката банкова криза в България след 90-те години на миналия век и заплашва да окаже негативно влияние на местния бизнес и чуждестранните инвеститори. А със служебно правителство, което ще управлява до изборите през есента, може и да няма бързо решение за спасителен план за банката в центъра на банковата криза.

Банковата криза се случва в период на политическа нестабилност в България. Правителството на Орешарски е вторият кабинет, който пада за по-малко от 18 месеца. Той загуби парламентарна подкрепа след слабото представяне на управляващата Социалистическа партия на изборите за Европарламент през май.

Българският премиер социалист подаде оставка след само една година на власт, за да направи възможно провеждането на предсрочни избори на 9 октомври, предаде BBC.

Този ход на правителството на Пламен Орешарски бе очакван след слабото представяне на социалистите на европейските избори през май и след като загубиха ключов партньор в парламента.

Предишният кабинет, формиран от консервативната партия на Бойко Борисов - ГЕРБ, рухна на фона на масовите протести заради бедността.

В момента България се бори с най-тежката си банкова криза за последните десетилетия.

Премиерът на България Пламен Орешарски връчи оставката си пред парламента парламента. Този ход ще доведе до отстъпването от властта на целия кабинет след напрегната година, белязана от протести, банкова криза и конфронтации с ЕС, коментира The Wall Street Journal.

Оставката повдига въпроси за съдбата на няколко важни проекта.

Кабинетът на Орешарски управлява едва 421 дни от четиригодишния си мандат, но се сблъска с остро обществено недоволство след няколко спорни назначения, довели до масови протести и призиви за оставката на правителството.
Оставката оставя неразрешени няколко ключови въпроса.

През юни масово изтегляне на депозити от две банки принудиха властите да затворят четвъртия най-голям кредитор в страната.

Следващото правителство ще трябва да сключи сделка с Европейската комисия за спорните условия на договорите между България и руската „Газпром" относно българския участък на планирания проект за газопровод „Южен поток".
Освен това България все още не е избрала свой кандидат за Европейската комисия. Очаква се този въпрос да бъде решен навреме от временното правителство за срещата на върха на ЕС през август, на която ще бъде определен съставът на Комисията.

Кабинетът на Орешарски бе близо до подписването на договор на стойност 5 милиарда долара с базираната в Пенсилвания ядрено инженерна компания Westinghouse Electric Co. за изграждането на ядрен реактор, според източници, запознати с материята. Подписването обаче е отложено заради оставката.

Българският премиер Пламен Орешарски подаде оставка в сряда, оставяйки на своя приемник задачата да разреши най-тежката банкова криза след 90-те години на миналия век, като остава нерешена съдбата на четвъртия най-голям кредитор в страната, пише The Guardian.

Орешарски, който бе на чело на правителството малко повече от година, обяви намерението си след слабото представяне на управляващите социалисти на изборите за Европейски парламент, които се проведоха през май. Неговата оставка открива пътя за съставяне на временно правителство, което ще поеме управлението през август, и за предсрочни избори през октомври. Това ще бъдат вторите предсрочни избори за по-малко от две години в най-бедната страна-членка на ЕС. Продължаващата нестабилност подкопа усилията за създаване на по-ефективна икономика и наложи понижаване на кредитния рейтинг през юни.

Воденото от социалистите правителство увеличи минималната работна заплата, работи в посока на намаляването на бюрокрацията за бизнеса и откри инвеститори за облигации за сумата от 1.5 милиарда евро миналия месец, въпреки банковата криза.

Управлението на Орешарски обаче бе засенчено от месеците на улични протести срещу корупцията, смъртоносните наводнения, ударили през юни черноморския град Варна, и конфронтацията между Брюксел и Москва относно воден от Русия проект за газопровод.

Пет секунди преди края на работния ден в канцеларията на българския парламент постъпи известие за оставка на правителството на страната. Парламентът трябва да утвърди тази оставка в най-скоро време, като най-вероятно това ще се случи в четвъртък. След това президентът на страната Росен Плевнелиев трябва да предложи на всяка от четирите парламентарни фракции да сформира ново правителство, пише „Российская газета".

В случай на отказ, в което никой в София не се съмнява, парламентът ще бъде разпуснат, а държаният глава ще формира ново правителство, което трябва през следващите два месеца да подсигури непрекъснатата работа на министерствата и ведомствата, а също и да извърши подготовката за нови парламентарни избори.

Този „промеждутъчен" кабинет не успя да вземе ключови решения, включително и за реализирането на руския газов проект „Южен поток". Заминаващият си кабинет, начело с премиера Пламен Орешарски, бе на власт 421 дни. В началото го наричаха правителство на технократи и му възлагаха големи надежди за излизането на страната от политическата и социално-икономическата криза. Украйна и европейските избори обаче го провалиха.

С развитието на украинската криза Западът подлагаше българите на все по-силен натиск, за да се откажат от изграждането на „Южен поток". Но страната с практически унищожената през времето демократизация на промишлеността, с провалено селско стопанство и със зависимост от целевите програми, финансирани от еврофондове, не успя да удържи дълго на заплахите за спирането на финансовите потоци. Всичко приключи след писмото на ЕК с обещания да спре плащанията и да започне наказателна процедура за неспазване на правилата на ЕС и с визитата на трима американски сенатори в София, когато премиерът на България заяви, че спира „Южен поток".

Премиерът на България Пламен Орешарски обяви оставката на правителството, съобщава ИТАР-ТАСС.

Работата на правителството на Орешарски продължи 421 дни. Неговата оставка идва във връзка с политическата криза, обхванала България след изборите за Европейски парламент през май, които БСП е загубила. Политическите партии проведоха консултации на тепа предсрочни парламентарни избори на 27 юни. Президентът на републиката Росен Плевнелиев обяви, че Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август, а предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври.

Очаква се още на 24 юли депутатите от Народното събрание официално да приемат оставката на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай