Съветник от БСП гневен за изсечената гора в Овча купел

Борис Цветков с остри въпроси към Столична община

Съветник от БСП гневен за изсечената гора в Овча купел | StandartNews.com

Най-неочаквано бе изсечена гора на ул. „Войводина могила” №24 в кв. „Овча купел“ – стара част. Обемът на изсечените дървета и растения най-вероятно е равен или по-голям от този на единствения нов парк в София през последните 30 години - „Възраждане“. Скоро след това пристигат и строителни машини наети от фирма твърдяща, че теренът е частна собственост. Това съобщи Борис Цветков – председател на БСП – Искър и член на Дискусионен клуб за социална местна политика.

„Промените в строителните планове в този район не са били обект на обществено обсъждане, въпреки че касаят хиляди граждани. Има обосновани съмнения за собствеността на терена“, обясни Цветков и допълни, че протестите на гражданите доведоха до обещание от страна на районния кмет да спре строежа, докато не се изясни законността му. Въпреки обещанието, само 2 дни след изборите, кметът е дал разрешение за продължаване на строежа.

Ето защо Борис Цветков се обръща към ресорния заместник-кмет Десислава Билева и към председателя на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Лорита Радева с няколко конкретни въпроса.

„С чие разрешение е изсечена гората и растителността на въпросния терен, при условие, че някои от дърветата са защитени видове, а е и период на гнездене на пойни птички, сред които има също защитени видове? Защо не е дадена възможност за обществено обсъждане на това действие“, пита социалистът.

Цветков поставя и въпросите какви действия са предвидени за компенсиране на това изсичане на част от „белия дроб“на София, както и какви санкции ще бъдат наложени на виновните за сечта лица и фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай