Светлана Шаренкова за ЧРД на Доган: Архитектът на Заедността

Той е лидер-епоха в съвременното ни национално развитие

Светлана Шаренкова за ЧРД на Доган: Архитектът на Заедността | StandartNews.com

Доган е лидер-епоха в съвременното ни национално развитие, но и Лидер в перспектива! Това заяви чрез "Стандарт" проф. Светлана Шаренкова по повод 70-ия рожден ден на почетния председател на ДПС. 

Ето посланието на проф. Светлана Шаренкова:

ПРОФ. СВЕТЛАНА ШАРЕНОВА, издател

На 29 март д-р Ахмед Доган навършва седемдесет години. Възраст, която някога звучеше като юбилей на оттеглил се от активния живот човек! Но както вече знаем, „днешните 70 са някогашните 50“. Затова юбилеят на д-р Доган е повод не само за равносметка, но и за поглед в перспектива! При това – дългосрочна!

Визитната му картичка е и пред Историята! Според нея д-р Ахмед Доган е преди всичко Трансформационният лидер на Заедността. За това всички ние – и българи, и турци, и арменци, и евреи, и християни, и мюсюлмани, и леви и десни – му дължим признание. 

Философът Доган формулира парадигмата за Заедността, а политикът Доган я налага и отстоява няколко десетилетия в своята политическа битност.

Всеки, който днес вдигне камък или дума да го замери, е длъжен първо да се замисли - какво щеше да се случи с мира в България, ако Доган беше тръгнал по другия много по-лесен път на етническия сепаратизъм. Как щеше да започне и да завърши Преходът – като мирна трансформация или като тежък етнически конфликт и разпокъсана държава!? 

Светът е многополюсен, а д-р Ахмед Доган е многопластов стратегически лидер, но и голям български Патриот! Заедността няма алтернатива и защото светът се променя и става многополюсен!

Д-р Доган бе прозорлив и в друго: ДПС в идеен план е либерална партия, но същевременно по силата на бита и интересите на електората си е призвана да бъде и социална партия. Именно тази бивалентност, свързана с либералното и със социалното, генерира ролята на ДПС като политически балансьор.

Тази същност на ДПС, а не жаждата за власт е в основата на тази създаваща политически мостове роля!

Дейността на ДПС и лично на д-р Доган е свързана с възможния идеологически,
политически и властов баланс.

Доган е лидер-Епоха в съвременното ни национално развитие, но и Лидер в перспектива!

Ще завърша този щрихиран портрет с думи на самия Ахмед Доган. „Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да ѝ се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата ѝ. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето. Съзнавайки, че Времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!”

Здраве и дълъг живот на Ахмед Демир Доган!

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай