Стражата на Орешарски

Думата на Мария Дивизиева на две не става, твърдят колегите й

Стражата на Орешарски | StandartNews.com

Нежната стража

Работяга. Така единодушно описват бивши и настоящи колеги Мария Дивизиева. Думата й на две не става, компетентна е и гони целта си докрай. 36-годишната шефка на премиерския кабинет е упорита като всеки Телец и очарователна като всяка жена с името Мария. Към всичко това се добавя тънка македонска жилка - родена е в Разлог на знаковата дата 9 май, която за едни е Ден на победата, за други - Ден на Европа. За близките й това е рожденият ден на Мери.

Оглавява кабинета на Пламен Орешарски по негова лична покана. И то доста настойчива. Двамата се познават от мандата на Тройната коалиция, когато той като финансов министър, а тя като зам.-министър на администрацията работят съвместно по оперативни програми.

Мария дълго претегля всичките "за" и "против" впускане в ново предизвикателство заради напредналата си бременност. А и бащата на детето й е министърът на културата Петър Стоянович. Мария никак, ама никак не обича да бъде одумвана. Самата тя никога не е била чута да се занимава с клюки - с нея се говори само по работа. Бързо, ясно и точно. Докато тя се назландисва дали да приеме поста, Орешарски просто един ден я представя пред шефовете на дирекции в Министерския съвет.

Кариерата й в политическите среди започва в НДСВ. Царисти си спомнят, че в партийната централа през 2001 г. я завел Пламен Панайотов, тогава шеф на жълтите депутати. Тя е от т.нар. квота на Юридическия факултет в Софийския университет, както се шегуваха навремето в НДСВ. Организаторските й качества бързо се открояват и без нея не минава нито една царска предизборна кампания. Иначе Дивизиева е дясна ръка на Николай Василев - дълги години бе парламентарен секретар на оглавяваните от него министерства, а в мандата на Тройната коалиция между 2005 и 2009 г. стана заместник-министър на администрацията, където той бе титуляр. След като ГЕРБ спечели изборите, Дивизиева отиде в частния сектор в оглавявана от Николай Василев финансова инвестиционна компания. Която напусна заради поста във висшата държавна администрация.

Както при повечето партийци в опозиция, и на Мария животът извън властта се отразява перфектно на личния. Преди години тя се запознава с настоящия министър на културата Петър Стоянович. През август ще се роди първото им дете - момче. Отсега е ясно, че Мария няма да изкара дълго и лежерно майчинство в кротки грижи за бебето. Енергичната й натура вероятно бързо ще я върне на "Дондуков" 1, сигурни са близките й. А и щом се създаде добра организация, в един момент нещата започват да вървят като по релси.

Майсторът на бюджета

Кирил Ананиев безспорно е най-добрият бюджетар в България, категорични са финансистите, които работят с всякакви партийни цветове. По тази причина той е почти несменяемият заместник-министър в няколко поредни правителства. А сега е съветник на премиера Пламен Орешарски. Защото се знае - щом Ананиев е правил бюджета, издънки няма да има. Неговият почерк се характеризира с точност, предвидимост, преценка на всички рискове. Ананиев е особено добър в планирането на харчовете и разпределянето на средствата от хазната. Именно той е инициатор на въвеждането на делегираните бюджети у нас. Или правилото да се харчи толкова, колкото може да се събере.

Кирил Ананиев е бил дясна ръка на Муравей Радев в кабинета на Иван Костов. Финансовият просперитет на синьото управление тогава се дължи изцяло на уменията на Кирчо, както го наричат по-близки приятели, защото Муравей идва като финансист номер 1 на държавата от поста ТРЗ на автотранспорта в Пловдив. След спечелването на изборите от Симеон Сакскобургготски Ананиев остава на същата позиция в Министерството на финансите. Защото Милен Велчев също не е помирисвал бюджет, още по-малко държавен.

Затова юпито от Лондонското сити запазва смятания за седесар Кирил Ананиев, издигнат до коридорите на властта именно от правителството на СДС. Невероятно, но факт - Ананиев остава заместник-министър и при Станишев. Затова се говореше, че и в правителството на Пламен Орешарски заместник ще бъде Ананиев. Запознати твърдят, че това е било настояването на новия премиер. Първото име, което се завъртя в правителствените пасианси за това министерство, беше именно на Ананиев. Но предложението срещнало съпротивата на червеното партийно лоби, което не могло да прости на финансиста службата му като съветник на президента Георги Първанов. Орешарски все пак е успял да го запази като свой съветник, който ще участва активно в правенето на бюджета. Така министър-председателят ще бъде защитен от изненади откъм хазната. Очаква се творчеството по основния икономически закон на държавата да бъде доста трудно.

Пребиваването на Ананиев във власта му донесе огорчение на финала. В началото на 2012 г., когато Бойко Борисов обяви лов на вещици - чиновници, получили големи бонуси по време на предишни правителства, името на Ананиев бе свързано с премия от 300 хил. лв. за 2007-2008 г. като зам. финансов министър. Той беше принуден да обяснява, че парите още тогава са дарени за благотворителни цели.

Ананиев е заклет пушач и в последните години може да бъде видян и в най-студените дни с цигара в уста пред централата на Банка ДСК. Към поста на премиерски съветник той тръгна от директорското място в банката, отговарящ за финансирането на общините по програмите на Евросъюза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай