Страшен скандал в ефира! Костадин Ангелов нагази Хинков

Страшен скандал в ефира! Костадин Ангелов нагази Хинков | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Жесток скандал пламна в ефира на бТВ. Шефът на Здравната комисия в НС проф. Костадин Ангелов се включи в ефир, за да опровергае твърдения на здравния министър Христо Хинков. Хинков каза, че Ангелов е политикът, който му казал да не уволнява шефа на „Пирогов” Валентин Димитров.

Казах на Хинков, че твърденията в одитния доклад трябва да се проверят, те не са достатъчно основание за уволнение и Хинков се съгласи, каза Ангелов. Той хвърли бомба, че днес ще предостави на медиите доклад за обществените поръчки на Хинков като шеф на националния център по обществено здраве и анализи.

"Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички решения, които вземам аз на този пост да бъдат съгласувани с политически лидери. Ако това бърка нечии сметки или създава проблеми от политическо естество – не мога да ги реша аз", каза в интервюто си за бТВ Хинков.

По думите му вече сваленият от поста директор на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров е пример за това, че болницата не е случайно място и там очевидно се преплитат интереси.

"Аз съм бил 10 г. в "Пирогов", стар пироговец съм. През последните 10-15 г "Пирогов" западна много като болница. Много лекари напуснаха. Тази болница е изключително важна за България, не може да напускат професионалисти", допълни Хинков.

Това била "последната капка", която го накарала да смени д-р Валентин Димитров. Именно той бил човекът, който носи отговорност, когато става въпрос за обществени поръчки.

Според одитния доклад Димитров е възложил 3 обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка на стойност над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването. Има и други разходи за 1 млн. 143 хил. лв., както и фактури без сключени договори и обществени поръчки. Минути по-късно първо Ангелов, а след това и д-р Димитров заявиха, че прякото договаряне е възможност по Закона за обществените поръчки и не е нарушение на правилата.

"Предприятието е декапилитализирало по нашите официални доклади", каза още Христо Хинков. Според него последният заем, който болницата взема, позволен от предишния министър на здравеопазването, ще създаде още по-тежка финансова ситуация в "Пирогов".

Като отговор на Венко Сабрутев от ПП, който каза, че проверка трябва да бъде направена и в "Майчин дом", здравният министър отговори, че този случай е съвсем различен. Там ставало въпрос за "личен, морален и донякъде организационен проблем".

Още от юни месец т.г. текат проверки, които показват, че в болничното заведение сериозни нарушения, заради които да бъде отстранен директорът няма. Това са резултатите и от последната направена проверка преди по-малко от месец, завършена от прокуратурата.

Хинков допълни, че няма да подаде оставка и че тя трябва да му бъде поискана от премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай