Страхотна новина от Брюксел. Без доклад за България

Проверката продължава само за България

Страхотна новина от Брюксел. Без доклад за България | StandartNews.com

Страхотна новина дойде за България от Брюксел. Европейската комисия прие днес нов доклад за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. За България обаче такъв документ няма, което означава, че и забележки няма.

Румъния и България са единствените две страни в ЕС, които от своето приемане в ЕС през 2007 година бяха поставени под наблюдение от страна на Еврокомисията в области като борбата с корупцията и организираната престъпност и съдебната реформа.

Последният доклад по Механизма за сътрудничество и проверка за двете държави беше през октомври 2019 година и беше изготвен от предишната Еврокомисия. Тогава Брюксел предложи наблюдението върху България да бъде снето, но след като за това се произнесат и Европейският парламент и държавите-членки.

Европейският парламент излезе с положителна оценка за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка за България, но държавите-членки все още не са се произнесли. На практика това означава, че Механизмът за страната ни все още е в сила, но Еврокомисията не публикува днес нов доклад по него.

В доклада за Румъния от днес се казва, че в страната има нов тласък на реформите и е на път да изпълни препоръките на Брюксел. Еврокомисията очаква от румънските власти конкретни законодателни и други мерки за изпълнение на поетите ангажименти, предаде БНТ.

През юли Европейската комисия ще представи докладите за върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС, включително България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай