Стойнев пуска багери гиганти в мините

Стойнев пуска багери гиганти в мините | StandartNews.com

Лондон. Три мегамашини на стойност 15 млн. евро ще заработят в "Мини Марица изток" и ще сменят амортизираните багери там с нови SRS 1000, които са последен писък на техниката. Това е договорил в Лондон икономическият министър Драгомир Стойнев с донорите на Международния фонд "Козлодуй". Запознати поясниха, че багерите представляват огромни мощности с големината на 4-етажна сграда. Общо пет нови споразумения за безвъзмездна помощ на стойност над 85 милиона евро са постигнати от министерството на икономиката и енергетиката в рамките на срещите на Мониторинговия комитет и на 26-ата асамблея на донорите. За следващия период 2014-2020 г. средствата ще отиват само за извеждането от експлоатация на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Фондът отпуска допълнителна финансова помощ в размер на близо 35 млн. евро за изпълнението на пет високоприоритетни за страната ни енергийни проекти в рамките на т. нар. "не-ядрен" прозорец. В тях влизат въпросните 15 млн. евро за новите машини за мините. Постигнато е и принципно съгласие за подпомагане на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ) и за изграждането на преносни газопроводни мрежи с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище и Пирдоп, Банско и Разлог. "Проектът е в съответствие с целите и приоритетите на Международен фонд "Козлодуй", тъй като ще допринесе за намаляване на отрицателните последствия от затварянето на блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй" чрез значително намаляване на консумацията на електричество и подобряване на енергийната ефективност при крайните потребители, в частност в жилищния сектор", коментира министър Стойнев.

Над 75% от енергията, използвана от домакинствата, е за отопление и битово горещо водоснабдяване. Чрез подмяната на горивната база от електричество и въглища на природен газ, както и чрез въвеждането на ефективни технологии за вътрешно отопление, българите могат да намалят крайното си енергийно потребление с 15 до 30 процента. Очакваният размер на привлечени инвестиции в това направление е 90 милиона евро. "Благодарни сме за финансовата подкрепа на "Международен фонд Козлодуй", отпусната през лятото на 2013 г. за изграждането на първия етап на изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци", каза още Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай