Стойнев: Няма наказателна процедура за "Южен поток"

Стойнев: Няма наказателна процедура за "Южен поток" | StandartNews.com

София. "Делян Добрев каза, че ще изпрати писмо до ЕК, за да пита дали има наказателна процедура за "Южен поток", не, такава няма". Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС.

Министерството има постоянен диалог с ЕК, каза министърът и уточни, че той многократно се е срещал с еврокомисаря Йотингер. "Тук става дума за законодателство, което още не е прието. Именно поради тази причина следващата седмица или когато експертите на ЕК са свободни, ги очакваме, аз съм ги поканил. Ще бъдат поканени и народните представители, каня и народните представители от опозицията. За мен е нормално този дебат да се води в парламента, да видя техните предложения за второ четене, относно законопроекта, който касае запълването на една дупка в българското законодателство, тъй като до момента нямаме изграден морски газопровод", коментира още Стойнев.

На въпрос за това какво означава пилотна процедура и как тя ще се отрази на проекта "Южен поток", енергийният министър отговори, че тя е на базата на жалби на граждани и фирми, които се жалват до ЕК. Той обясни, че започва обмен на информация на тази жалба между държавите-членки и ЕК. "От 2010 г. има 20 такива процедури, които са за обмен на информация. Две от тях по време на управлението на ГЕРБ са прераснали в наказателни процедури. Те са в частта за електроенергия и за отпадъците в минната индустрия", уточни Стойнев. И увери, че вече са предприети действия и с промяна в Закона за енергийната ефективност и Закона за подземните богатства тези наказателни процедури ще отпаднат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай