Стойнев: Ако не инвестираме, ще останем без ядрени мощности

Стойнев: Ако не инвестираме, ще останем без ядрени мощности | StandartNews.com

София. "До 2035 година ние ще останем без ядрени мощности и голяма част от термичните бази ще бъдат затворени, ако сега не инвестираме и не предприемем мерки, какво ще остане за следващите поколения в България", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от ефира на „Добро утро, България" по ТВ7.

„Българският народ заслужава да има най-модерната технология, която е възможна в момента. В момента се строят такива реактори и всички проблеми ще бъдат изчистени, искам да бъдем едни от първите, които ще въведем новите технологии при реакторите. Не виждам да има риск", обясни Стойнев.

„По този начин ние гарантираме сигурност на следващите поколения – през следващите 80 години българският народ ще има електроенергия и тя ще бъде много евтина. Във всеки един енергиен проект аз ще защитавам националния интерес, аз положих клетва като министър, във всяко мое действие аз защитават интереса на народа. За мен водещо е как българските граждани ще се възползват от този проект и как ще бъде полезен за нас", посочи още Стойнев.

Запитан за АЕЦ „Белене", министър Стойнев отказа коментари, тъй като те могат да навредят на националния интерес.

По думите му, около "Южен поток" няма никакви държавни гаранции, нито един лев няма да бъде изплатен от българските граждани. А що се отнася до 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", проектът ще бъде финансиран от чужди инвеститори и след това при продажба на електроенергия ще им бъдат възстановени вложените инвестиции.

„България тръгна по пътя на икономическия растеж, за трето тримесечие имаме 0,8 икономически растеж", завърши Драгомир Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай