Стоянович сваля таксата за износ на изкуство

Стоянович сваля таксата за износ на изкуство | StandartNews.com

София. "Спорната такса за износ на художествени произведения ще бъде намалена". Това заяви министърът на културата Петър Стоянович в „Денят започва с култура" по БНТ. „В петък имам среща с председателя на Съюза, от когото ще поискам едно формално искане да се преразгледа това нещо. Тъй като то е една процедура, която трябва да мине през Министерски съвет. Имам пълното разбиране, че приходите за държавата са недостатъчно сериозни на фона на всички несгоди, които художниците понасят всъщност. Мисля че много скоро можем да стартираме тази процедура. Аз съм „за" ", допълни още министърът.

Стоянович обясни, че трябва да се избягва мисленето и работата на парче, което преобладава до момента. Той уточни, че трябва да се „мисли в рамките не на една година, а в мандати и поколения" и добави, че нормалността на мисленето трябва да се върне, защото е забравена практика.

„Това, което аз заварих, ми дава известно основание за тревога. Мисля че беше много важно една от първите ми срещи да бъде с представители на общността. В мое лице те ще имат диалогичен партньор", завърши Петър Стоянович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай