Стоянович и Фандъкова се договориха за развитието на културата

Стоянович и Фандъкова се договориха за развитието на културата | StandartNews.com

София. Има съгласуване на втори етап за проекта за реставрацията и експонирането на гробницата на Хонорий от Института по паметници на културата. Това съобщи пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, след срещата с министъра на културата д-р Петър Стоянович.

"Благодаря за развитието по един въпрос, който повече от година стои за нас нерешен - това е съгласуването от страна на "Паметници на културата" на проекта за гробницата на Хонорий. Това е един проект, който се финансира от Столична община, програма „Култура".

Първият етап беше разкриването на гробницата, проектът се разшири, защото бяха разкрити пет други гробници. Инвестицията беше 150 хиляди лева. Сега имаме втори етап, с около 110 хиляди лева инвестиция. Министърът помогна от "Паметници на културата" бързо да излезе това съгласуване, и да можем, до края на годината, да довършим този обект.

За тези, които не знаят, това е онова грозно нещо, което е пред „Света София", оградено с ламарини. То представлява един изключително ценен археологически обект, който разкрихме", посочи столичният кмет.

Гробницата на Хонорий ще бъда покрита с прозрачен похлупак, за да могат минаващите софиянци и гости на града да я разглеждат.

„За последните три години и половина, Министерство на културата е инвестирало в културна инфраструктура в София над 45 милиона лева. Това са двата готови музея – Ларгото, за което предстои да бъде приключен проектът, и Националният музей. Заедно със Света София, и с Музея за История на София, това означава, че за период от около пет години, София ще има шест нови музея, което е наистина важно в борбата на София за Европейска столица на културата", каза Фандъкова.

„Уверих министъра, че ние ще се борим цивилизовано с всички градове - конкуренти и се надявам Министерство на културата да вземе най-мъдрото решение", каза още Йорданка Фандъкова.

Изграждането на кръстовище на две нива на Лъвов мост може да започне следващата седмица, подчерта Фандъкова. Съгласуван е проектът за кръстовище на Лъвов мост от страна на Паметници на културата. Очаквам, до края на седмицата, строителният архитект да издаде строително разрешително, и да се направи организация - още от следващата седмица, да започне изграждането на следващото кръстовище на две нива, за което имаме готов проект, избран изпълнител и очакваме да облекчи движението в тази част на столицата, посочи Фандъкова.

Успехите и резултатите от нашата работа се виждат ежедневно, призна Фандъкова. Като кмет на София, ме интересуват резултатите, които хората могат да видят, каза Фандъкова.

Ежедневно демонстрираме тези резултати. Вчера показахме системата за данъците, днес говорим за проектите в сферата на културата. Мисля, че това е важно. Нашите действията са в сферата на подкрепа на бизнеса, работни места за хората, и резултатите са налице. Неотдавна излезе статистиката на НСИ; единствените два града, които имат прираст на население, са София и Варна. Защо идват хората тук - защото тук намират работа; за да се създаде тази работа, са необходими инвестиции. Действително, голяма част от проектите зависят и от съвместната работа с различните министерства. Работя вече с трето правителство, и за мен е важно да си свърша работата, а хората ще оценят резултатите", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Процедурата за завършването на Ларгото в момента търпи едно отлагане, поради жалба на една от фирмите изпълнителки. Ще направим всичко възможно да продължим проекта в максимално допустимите срокове, според законодателството, поясни министърът на културата д-р Петър Стоянович.

„И двете институции имаме изгода от това този проект да продължи разкрасяването и развитието на столичния ни град", посочи Стоянович.

По думите му, в допустимия според законодателството срок зависи кога жалбата ще бъде разгледана; от там насетне имат готовност да продължат проекта.

„С г-жа Фандъкова установихме негласна практика - да си гостуваме по ведомства. Този диалог продължава, и меко казано, нямаме нерешими проблеми, всички неща се решават доста бързо и оперативно", обясни той.
На въпрос - по каква концепция ще възроди интелекта в киното и театъра и с колко пари годишно, министър Стоянович отговори: „За възраждане - възлагате ми доста по-голям интелектуален товар, отколкото мога да нося. На този етап трябва да осигурим планираните средства за кино и театър, и да покрием вече направените в минали години разходи за българското кино - това са няколко милиона. Сутринта имах среща с екипа на нашия филм, начело с Милко Лазаров, който спечели двете престижни награди на фестивала във Венеция, и това е повод да помислим - как да подпомогнем младите творци в България, като в следващата субсидия определим една квота за тях".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай