Стоянова за пенсионните фондове: Какво е лошото да дадеш право на избор

Стоянова за пенсионните фондове: Какво е лошото да дадеш право на избор | StandartNews.com

София. "С промените осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). Аз не мога да разбера какъв е проблемът и какво е лошото да дадеш право на човек да избира", заяви Менда Стоянова от ПП ГЕРБ в ефира на bTV.

Според нея това ще е добре и за хората, и за пенсионните фондове. Експертът Николай Марев репликира с мотива, че в региона се е случила такава национализация и в Унгария: "Бяха национализирани 10 млрд. евро. 4 години по-късно парите изчезнаха, сметките ги няма. Същото нещо стана и в Полша, Румъния, Хърватия", обърна внимание той.

"Ние този проблем го нямаме, проблемът ни е бюджетен дефицит, категоричен бе експертът. Това, за което говори господинът, е така. Но ние няма да национализираме никакви фондове, а предлагаме избор", категорична бе Стоянова.

"Избираме между това дали да се осигуряваш в солидарната система на НОИ или желаеш да се ползваш от модела на двата стълба – и от солидарния модел плюс втория стълб. Имаме и трети стълб – доброволния", обясни тя.

"В НОИ гаранцията, че ще получавате пенсията по формулата, е държавата", посочи Стоянова.

"Държавата са данъкоплатците. Те плащат данъците, това е големият проблем. В НОИ ще бъдат облагодетелствани тези, които не си плащат осигуровките", настоя пък Марев.

"Аз мисля, че много повече, а не само когато има промени, трябва да се занимавате с тази тема", каза Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай