Стоянов пита Клинтън да става ли съдия

Стоянов пита Клинтън да става ли съдия    | StandartNews.com

София. Експрезидентът Петър Стоянов ще се допита до американския си колега Бил Клинтън дали да приеме номинацията на СДС за Конституционния съд. Причината е, че от 2002 г. той е член на Борда на директорите на Глобалната инициатива за справедливост, учредена от бившия американски президент.

Както "Стандарт" съобщи, Стоянов бе голямата изненада на СДС за конституционен съдия на мястото на Венета Марковска, чиято клетва бе осуетена от президента Росен Плевнелиев. Стоянов поиска три дни за размисъл дали може да отмени многобройните си ангажименти към международни организации. Той пристигна на "Раковски" 134 към 11,30 ч, за да се срещне с ръководството на СДС. След това се появи на обявената пресконференция за номинацията. Но не пожела да отговаря на въпроси.

"СДС подхожда не като на търсене на работа на един бивш президент, а отдавайки високо значение на позицията на член на КС. Това е престижна и задължаваща позиция. Приятно ми е, че СДС се сети за мен и ме номинира с толкова ласкателни думи", каза той. Сини коментираха, че в централата им отдавна не е имало толкова журналисти. За по-голям разкош освен парно някой бе пуснал калорифер в новата зала за брифинги и репортерите бая се изпотиха.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов заяви, че с безспорния си обществен авторитет и морал Стоянов ще е и естественият председател на Конституционния съд. Централното ръководство на СДС отхвърли подозренията на медиите, че заради конфликта му с депутатите няма да има кой да внесе номинацията в парламента.

Пред съпартийците си Стоянов споделил, че номинацията му няма връзка с оттеглянето на брат му Емил Стоянов като евродепутат от ГЕРБ. Преди няколко дни той обяви, че ще участва в проект на ТВ "Европа" и това налага да се оттегли от Европарламента. Президентът обяснил, че вероятността да приеме предложението е 50 на 50. Всичко зависело от разговорите с международните му партньори. От 2 г. Стоянов е почти постоянно във Виена заради работата си във фондацията на Клинтън. Покрай нея той работи с политици като Джими Картър и Тони Блеър, собственика на "Върджин Рекърдс" сър Ричард Брансън, Анджелина Джоли, Брад Пит, Андре Агаси.

Соцлидерът Сергей Станишев пък коментира остро избора на членове на Конституционния съд. И подчерта, че "ГЕРБ тласка страната към конституционна криза". "Кандидатурата на Петър Стоянов е политическа сделка между ГЕРБ и СДС", отсече Станишев и заяви, че БСП няма да участва в "този сценарий".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай