Стоилов: БСП има сериозни различия с ГЕРБ

Стоилов: БСП има сериозни различия с ГЕРБ | StandartNews.com

София. БСП има сериозни различия с ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Панорама" на БНТ по повод преговорите за състава на новото правителство. "При консултациите с ГЕРБ констатирахме различия по данъчната политика, също по енергетиката и нейното балансиране, което не може да става само чрез повишаване цената на електроенергията", обясни той.

Работодателите са посочили, че са изчерпани възможностите да се понесе ново увеличение на цената на тока, а синдикатите са излезли с позиция, която акцентира върху индустриализацията в държавата, каза Стоилов. В тази връзка той обясни, че споменатите позиции се припокриват с тези на БСП.

В БСП няма готовност за промяна на сегашната политика от страна на ГЕРБ. „Защото продължава да се следва либералната инерция, например в здравеопазването, а също и в образованието, която влошава равния достъп, както и качеството на тези дейности", обясни зам.-председателят на БСП.

Времето за решаване на казуса КТБ изтича, изтъкна Стоилов и уточни, че на консултациите с ГЕРБ е било предложено да се търсят външни експерти. „Но докато това се случва, може да се стигне не само до ощетяване на хората, но и до по-тежки последствия, които да засегнат цялата система. Аз виждам днес синдикатите и работодателите по казуса КТБ също да заявяват позиции, които ние сме заявили при консултациите с ГЕРБ, а именно, нашето настояване за смяна на целия досегашен състав на УС на БНБ", категоричен бе той.

На въпрос дали БСП е заплашена от разпад, Стоилов категорично подчерта, че за подобна теза не може да се говори. „По-скоро става дума за отслабване на силата ни, като пред нас стои въпросът как да гарантираме запазване на ролята на БСП като първостепенна политическа сила", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай