Стефан Янев каза какво е най-добре за нас и Митрофанова

Изказванията на руския посланик са оставили впечатление у хората, че тя се меси

Стефан Янев каза какво е най-добре за нас и Митрофанова | StandartNews.com

Според бившия служебен премиер Стефан Янев войната в Украйна е генерирано напрежение, което в продължение на много години съществува между двете воюващи държави. Знаци за нея са се виждали още от 2007 година след речта на руския президент Владимир Путин пред Мюнхенската конференция за сигурност, припомни Янев.

„В момента България не е заплашена в чисто военен план. Заплашени сме от икономически и социални последици”, категоричен е експремиерът.

Той коментира и изказванията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, като заяви, че донякъде те са оставили впечатление у хората, че тя се меси във вътрешните работи на страна ти, но подчерта, че и други посланици през годините са го правили.

„Обявяването й за персона нон грата щеше да е грешка, защото това би затворило дипломатическите отношения с Русия, а войната все някога ще свърши и България ще има нужда от развиване на двустранните си отношения с всички страни”, каза Стефан Янев.

Мнението му относно това дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна е категорично: „Не, не трябва да даде, защото така по-бързо ще свърши войната. Коментирайки принципната позиция на страната ни, говорим за Нероден Петко. След като чуем аргументите на управляващите, ще видим дали тя е взета на база емоции или рационално мислене”, отбеляза Янев, кой е и бивш министър на отбраната.

Стефан Янев заяви, че съвсем скоро се надява да бъде учредена политическата формация около него. Янев подчерта, че за партньори все още е рано да се говори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай