Стефан Янев каза как ще преговаря за правителство ако получи мандат

Първо трябва да се прецени антикризисното поведение на парламента и партиите

Стефан Янев каза как ще преговаря за правителство ако получи мандат | StandartNews.com

В Народното събрание тонът се промени, диалогът между партиите вече започна, обяви в интервю за Нова телевизия лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

„При трети мандат, независимо дали ще бъде връчен на нас или на когото реши президентът, аз си представям сценария за провеждане на разговорите по този начин – от най-малките. Тоест ние с "Демократична България" сядаме първи и така във възходящ ред. Преди да се направи общ разговор – дали ще е лидерски, дали между специалисти - трябва да има поотделно разговори, да се види каква е нагласата. Този разговор може да роди мнозинство, което аз наричам 160+”, обясни Янев.

Според него обаче първо трябва да се прецени антикризисното поведение на парламента и партиите.

„Този разговор трябва да го започнем с търсене на решения в краткосрочен до средносрочен период, да кажем 1 година. Трябва да се търсят решения на социалните проблеми, проблемите с енергетиката и т.н.", каза лидерът на БВ. 

„Когато се търси кабинет, който да преведе страната през кризи, трябва  да е максимално компромисен и приет от партиите”, каза още Янев.

 Запитан дали би бил кандидат за премиер, Янев посочи, че това е въпрос на разговори.

„Не бих казал, че сега е моментът да се самопредлагам”, каза Янев. Той потвърди, че има идея за имена на хора от други парламентарни групи, които би поканил за министър.

„Предстоят разговорите за първи и втори мандат. Нека не взривяваме диалога, започвайки отзад напред”, каза Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай