Статия менте ни топи за “Сарафово”

Статия менте ни топи за “Сарафово” | StandartNews.com
Цветан Цветанов стана жертва на международна медийна интрига. В сряда български и чужди издания гръмнаха, че вътрешният ни министър е обявил пред колегите си от ЕС, че зад самоубийствения атентат в Бургас стои "Хизбула". Всички източници цитират статия на уважавания арабски вестник "Ал Хаят", базиран в Лондон. Новината бе разпространена на английски език първо от ливанското издание "Дейли Стар", а оттам и от израелските "Алгемайнер" и "Джерузалем пост".

В арабския оригинал на цитираната дописка в "Ал Хаят" (виж по-долу) обаче никъде не става дума за Цветанов. В кореспонденция от Израел журналистът се позовава на външния министър Николай Младенов, чието име е объркал с това на предшественика му Паси. Миналата седмица израелската тв "Канал 2" съобщи, че Младенов е предоставил на израелците доклад, който обвинява "Хизбула" за атентата. Външно министерство отрече да е вменявало отговорност на шиитската групировка.



Скандалната публикация: България обвини "Хизбула" за атентата в Бургас

Окупирана Палестина (ал-Кудс), Амал Шихада, 19 януари 2013 г.

България обвини "Хизбула," че е извършила бомбения атентат срещу рейса с израелски туристи в Бургас. Външният министър Соломон Паси представи на срещата си с израелските лидери доклад за хода на разследването и уведоми израелските си колеги, че страната му е информирала министрите на ЕС за резултатите от доклада. Израелски източници потвърдиха, че запознаването на ЕС с резултатите от доклада би трябвало да доведе до отговор (б.р. от страна на ЕС) на искането на Израел "Хизбула" да бъде включена в списъка на терористичните организации.

Въпреки че подробности за връзката на "Хизбула" с атентата не бяха разкрити, израелската страна посочи, че разследването, проведено от Европол и американците, е установило, че лицата са влезли в България с фалшиви паспорти три седмици преди атентата и че те са от хората на "Хизбула". Докладът допълва, че Мехди Газали, който е задържан, принадлежи към организацията на "Ал Кайда," но не посочва връзката му с "Хизбула".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай