Понеделник,

Станислав Младенов:Грантове за бизнеса,не кредити

От: СТАНДАРТ -
151
Станислав Младенов:Грантове за бизнеса,не кредити
A
A
A

Подкрепата за българския бизнес може да дойде само чрез грантове. Това заяви Станислав Младенов, експерт от Съвета по икономика към БСП - София и кандидат за народен представител от листата на 25-ти МИР в столицата. Той е категоричен, че кредитирането не е помощ. Младенов смята, че то ще вкара българските икономически субекти в огромна задлъжнялост, с която никой не знае дали ще се справят.

"Добре е, че тримата министри - Гълъб Донев - на труда и социалната политика, Асен Василев - на финансите и Кирил Петков - на икономиката, излязоха и представиха нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса. Но не казаха откъде ще бъдат финансирани тези инструменти, за които говориха“, коментира Младенов.

„Дали тези средства ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост? Би било изключително жалко и несправедливо спрямо българския микро, малък и среден бизнес, ако грантовият елемент в Плана за възстановяване и устойчивост отпадне за сметка на финансови инструменти, тоест кредитиране", добави още той.

Станислав Младенов припомни, че към момента българските банки разполагат с 25 вида различни финансови инструменти за нисколихвено кредитиране. Според него, би било крайно нецелесъобразно към тях да бъде включен още един толкова голям финансов ресурс.

"Най-тревожното от всичко е, че никъде не виждам, а и не чувам да се говори за грантовия ресурс. А това е единствената истинска помощ за българския бизнес. Правителството на Борисов по никакъв начин не подпомогна микро, малките и средни предприятия. Голяма част от тях дори още не са си получили финансовата помощ, за която кандидатстваха още миналото лято. А сега служебното правителство им готви нова изненада под формата на кредити, които водят след себе си опасност от огромна задлъжнялост, предвид тежката икономическа обстановка в момента в света, предизвикана от пандемията от COVID-19", категоричен е Младенов.

Експертът от Съвета по икономика на БСП - София определи като много притеснителни слуховете, че обявената от тримата министри нова програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от инструменти на практика ще замени грантовия елемент със заемни средства.

"Това би било много вредно за държавата решение. Това е типичната дясна политика - да дадеш кредити, вместо грантове, и да разчиташ, че пазарът сам ще се регулира. За БСП към днешна дата грантовият инструмент няма алтернатива! Няма правителство в Европейския съюз, което да не защитава интереса на бизнеса си и да настоява пред Еврокомисията за това грантовите инструменти да бъдат повече от финансовите. Само ние в момента правим обратното. Бих искал да знам кое налага всичко това? С кого са съгласувани всички тези действия и решения? Кой и на каква база прецени, че грантовете трябва да бъдат заменени с кредити? И трябва ли да очакваме промяна в Плана за възстановяване и устойчивост? В тази връзка - ще отпаднат ли от него предвидените грантове за декарбонизация и технологична модернизация, за да бъдат вкарани на тяхно място финансови инструменти? За мен подобни действия биха били крайно неразумни и грешни. Обратното - на България в момента й е необходима Национална грантова програма за ликвидност със значим бюджет. Само тя би спасила българската икономика", коментира още Станислав Младенов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички