Станишев привиква министри на "Позитано"

Критикува другарите, че кадруват и забравят защо са дошли на власт

Станишев привиква министри на "Позитано" | StandartNews.com

СОфия. Сериозна промяна в координацията на работата с правителството поиска соцлидерът Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на БСП. Той критикува членовете на пленума, че главно кадруват, а не популяризират достатъчно успехите на кабинета.

"За това е необходима политическа воля и единство на партията, а не кавги, интриги и политически игри", каза Станишев. "На всяко заседание на парламентарната група трябва да има по един министър, който да излага своите приоритети", отсече Станишев. Според него диалогът между изпълнителната власт и парламентарната група на червените не е достатъчно системен, добър и ефективен. Станишев отбеляза, че проблемът в комуникацията засяга отделните политики. И даде за пример антимонополното законодателство, за което "все още не е постигната необходимата координация между парламент и правителство".

"Отпускането и успокоението ни играе много лоша шега и предстоят политически и организационни мерки, които да дадат стабилитет на работата на парламента", предупреди своите Сергей. Той допълни, че от следващия вторник ще бъде въведена нова организация за работа на депутатите. Но не навлезе в подробности.
"Кадровата политика е важна, но поглъща много енергия и сили на партията и не остава време за работа с нашия актив и разясняване на политиката", каза Станишев. И им постави задача да се стягат за организация на поредица от посещения на депутати и министри в страната. Целта е да имаме системен диалог и срещи с хората в различните региони, за да работим за решаването на проблемите им, каза соцлидерът. И добави: "Бедността е ужасяваща и създава огромни проблеми в България".

БСП ще настоява за бюджет с различна философия, който да има "ясни политически, социални и икономически приоритети". Станишев предупреди министрите да забравят "междуведомствените боричкания за повече пари". И да се концентрират върху вътрешните приоритети на отделните ресори, да оптимизират администрацията и да засилят приходната част на бюджета. Последното като бележка за МВР и ДАНС да повишат събираемостта и да ограничат контрабандата. Трябва да се излезе от рутината на административното правене на бюджета, каза Станишев. Той припомни, че вече има три приоритета за финансовата рамка 2014-та: социална ангажираност, образование и местна власт. "Програмата на правителството има хоризонт един мандат, а много от целите излизат извън него", каза соцлидерът. "Не бива дори за миг да забравяме за какво дойдохме на власт - каузата ни е за промяна на държавата, възстановяване на демократичното функциониране на институциите и икономически растеж на България", напомни Станишев.
"ГЕРБ не успя да яхне протестите, но ние не направихме достатъчно да разкрием ужасното им политическо наследство", каза Станишев. И предупреди, че въпреки рехавите напоследък протести в страната има огромен протестен потенциал и има опасност от нови демонстрации. "Тази заплаха, този риск за държавата и за управлението трябва да се има предвид всекидневно", каза соцлидерът. И призова за адекватни законодателни мерки, които да облекчат живота на хората и да съживят бизнеса.

Пишат програма за регионите

Правителството заедно с депутатите, областните управители и кметовете да напишат програма за развитие на всеки регион с ключови проблеми за решаване за 2014 г. Това поръча соцлидерът Сергей Станишев на заседанието на ръководството на БСП. Документът трябва да се подготви до седмици. Той даде пример с магистрален водопровод за Добрич, който ще реши проблема с безводието в региона. Трасето е около 30 км и може да бъде изградено за 2 г., подчерта Станишев. Новото пристанище във Варна и рестартът на "Химко" във Враца също трябвало да влязат в регионалните приоритети на кабинета и БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай