Станишев: Мястото на диалога с ГЕРБ е в НС

Станишев: Мястото на диалога с ГЕРБ е в НС | StandartNews.com

София. Управляващите са готови да водят разговори с ГЕРБ само в рамките на Народното събрание. Това стана ясно от думите на Сергей Станишев на пресконференция на БСП след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

"Г-н Борисов заявява, че е готов за диалог с всички големи политически сили – диалог трябва да се води", каза червеният лидер. "За нас е важно този диалог да е добре структуриран", каза Станишев и подчерта, че естественото място за този диалог, за спорове, за търсене на национални приоритети и консенсус, е Народното събрание.

"Още при провеждане на изборите ГЕРБ заявиха, че ще искат тяхното касиране. КС обаче по категоричен начин отхвърли жалбата и в момента партия ГЕРБ се намират в много неудобно положение", коментира Станишев.

"Има теми, по които трябва да се търси задължително национално съгласие. Тези теми са както вътрешни, политически, икономически, така и външни, свързани с членството ни в ЕС, усвояване на еврофондове и предстоящите разговори за следващата финансова рамка. По тези важни теми има поле за съгласие, започвайки от това каква реформа в отношенията между държавните институции и икономическите субекти, държавните институции и гражданското общество трябва да бъде направено. Това е очакване на цялото българско общество – и на избирателите на БСП, и на избирателите на ГЕРБ, и на ДПС, и на "Атака", и на извънпарламентарните политически партии", каза лидерът на социалистите.

Той заяви, че не се притеснява от това, че Татяна Дончева ще създаде нова лява партия. "В БСП нараства много ясно съзнанието, че София не е България", каза Станишев и изрази увереност в стабилността на партийните структури по места.

Станишев призна, че има голямо недоверие към политическата система като цяло. "Почти всяка партия и всички вкупом трябва да се променят, за да се възстановява стъпка по стъпка доверието", заяви той. "Продължителността на живота на това правителство зависи от работата, която ще бъде свършена, от неговата обществена полезност."

"Правителството активно работи по изготвянето на програма, защото за първи път България има програмно правителство, при което приоритетите на гражданското общество са водещи", каза още лидерът на социалистите. Той заяви, че в много кратки срокове правителството ще има готовност да представи програма, която да отразява важните и реални проблеми на обществото. "Изключително важна е работата на държавата за излизане от кризата – затова, вярвам и в програмата на правителството, ще има ясни и конкретни идеи за подпомагането на малкия и среден бизнес", каза Станишев. Той говори за реформата в енергетиката и при ценообразуването цената на тока.

"В момента ние обсъждаме нещата, свързани с цените на основни хранителни продукти", съобщи той и отбеляза сформирането на мобилни екипи между МВР, Митниците, НАП и МЗХ, за да се защитят българските потребители и производители. "В момента има сериозен спад в цените на зърното. Това дава основание за основен стабилитет на цените в цялата хранителна верига. Но се изисква стабилен държавен контрол, за да не се допускат спекулации", каза още Сергей Станишев.

Той подчерта като важна тема и европейските приоритети, а именно – как да се избегне загубата на няколко стотин милиона, за което има опасност по редица програми. "Трябва дискусия за новите приоритети на България. Както знаете финансовата рамка беше договорена през февруари тази година от правителството на ГЕРБ, каза още Станишев.

Актуализацията на бюджета е необходимост за държавата, заяви червеният лидер. Според него причината за тази актуализация не е някакво безконтролно харчене на публични средства, а изплащане на задълженията на държавата към бизнеса. „След като правителството е поело задължение да се погасят ускорено задълженията на държавата към българския бизнес, по този начин да се осигури запазването на работните места", каза Станишев. "Това са поети ангажименти от предишното правителство, в което има задължения, които не са финансово обезпечени", каза още той. "В тази изборна година беше приет бюджет от ГЕРБ с много завишена приходна част", обясни Станишев.

В началото на пресконференцията лидерът на БСП изказа съболезнования на семействата на загиналите миньори в рудник Ораново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай