Станишев иска вот на доверие от съпартийците си

Националният съвет на БСП се събира в четвъртък

Станишев иска вот на доверие от съпартийците си | StandartNews.com

София. Лидерът на БСП Сергей Станишев ще поиска вот на доверие от съпартийците си в четвъртък. За тогава е свикан Националният партиен съвет.

По думите на Станишев членовете на ръководството на БСП "ясно осъзнават своята отговорност пред партията и държавата. Имаме готовност да поискаме вот на доверие от Националния съвет", заяви той. „Би било безотговорно, в този момент да се подават оставки, защото това е най-мечтаният сценарий за Борисов и Цветанов, тъй като води до това ГЕРБ да са на власт", посочи червеният лидер.

Столетницата зажужа след назначенията на областни управители, зам.-министри и избора на нов шеф на ДАНС, довел до масови протести в страната. Лагерите на бившия лидер Георги Първанов и на отстранените от червените листи Румен Петков и Румен Овчаров се възползваха от ситуацията и светкавично поискаха оставката на Сергей. 

Организациите на БСП в Благоевград и Пловдив въстанаха срещу "Позитано" 20 заради назначаването на Муса Палев и Венцеслав Каймаканов. Отделно в червените низини продължават да вървят обвинения, че соцръководството не е извадило най-добрите листи, за да има БСП по-висок резултат.

Ще бъде пленум на истината, казваха във вторник на "Позитано" 20. Станишев щял да признае, че е допуснал грешка с някои кадрови решения. Но и нямало да спести на своите нищо. Готвел унищожителна за вътрешната опозиция реч, щял да посочи как висши социалисти не са работели в кампанията, а в момента гонели само личен интерес.

На пленума Станишев и екипът му щели да посочат, че само ден по-късно в София пристигат лидерите на ПЕС, а България е домакин на конференция на женското крило на европейските социалисти. И ще призоват съпартийците си да не резилят БСП. Повод са заканите на най-отявлените противници на Станишев да протестират срещу него точно по времето на лидерските заседания на ПЕС.

Гледаме Епизод 2 от конгресните интриги, когато за поста на Станишев се обявиха точно президентът Георги Първанов и Георги Кадиев, коментираха още на "Позитано" 20.

"Всеки един от нас трябва да има готовност да си подаде оставката", каза евродепутатът Илияна Йотова, която е и член на Изпълнителното бюро. И допълни, че ако Националният съвет реши, то може да се свика и извънредно заседание на конгреса. Йотова обаче бе категорична, че лично тя няма да позволи за оставки да говорят хора, които по време на кампанията са заявили, че няма да участват в нея. И даде да се разбере, че в Пазарджик например декларация за оставката на Станишев е изпратил точно общинският председател на партията Димитър Димитров. Но по време на кампанията местният партиен шеф не бил сложен на второ място в листите и не работил за изборната победа.

Декларации в защита на Сергей Станишев валят на "Позитано" 20, твърдят оттам. Според висши партийци численият превес на поддръжниците на соцлидера в Националния съвет гарантират, че той ще получи подкрепата на близо 2/3 от присъстващите. Вотът на доверие не е уставна процедура, но в случай, че не успее, отваря възможност за свикване на извънреден конгрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай