Станишев и Орешарски със 100 млн. евро за младите

Станишев и Орешарски със 100 млн. евро за младите | StandartNews.com

Брюксел. Близо 100 млн. евро ще получи България за справяне с младежката безработица в следващите няколко години.

Средствата са от договорената днес в Брюксел програма за въвеждане на Европейската гаранция за младежка заетост. Това съобщи пред Стандарт соцлидерът Сергей Станишев, който е на среща на върха в белгийската столица заедно с премиера Пламен Орешарски. Младежката гаранция ще заработи в страните-членки от 1 януари 2014 година, а решението е взето на днешния съвет на лидерите и премиерите от ПЕС.

Европейските институции успяха да постигнат днес споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. и новата бюджетна рамка ще бъде гласувана в европарламента следващата седмица. Разблокирането на преговорите стана възможно с участието на председателя на европарламента Мартин Шулц, подчерта Станишев. Общата рамка на фонда за борба с младежката безработица е 6 млрд. евро. И тя ще бъде преразгледана отново след няколко години, уточни той. По време на срещата с премиерите от социалистическото семейство Станишев е представил италианския премиер Енрико Лета и Орешарски. А в ПЕС отбелязват, че само за 1 година премиерите с подкрепата на социалистите и социал-демократите от 3-ма са се увеличили на 11.

Пак в рамките на разговорите днес е отделено внимание на европейския инвестиционен план за малки и средни предприятия. Наблюдатели правят паралел с плана Орешарски, тъй като Европейската инвестиционна банка ще увеличи средствата за малките и средни предприятия със 150 млрд. евро. По-рано през деня преди да отлети за Брюксел премиерът обяви, че държавата ще вложи в Българска банка за развитие около 1 млрд. лв. Средствата ще са за нови кредитни линии за малкия бизнес. Не е достатъчно бюджетът да е балансиран, а да се дават възможности за инвестиции, заяви пред премиерите от ПЕС в Брюксел Станишев.

Антикризисната мярка също ще бъде приета на заседанията на ЕС, става ясно от коментарите на ключови фигури в Брюксел. Гласуването на дългосрочния бюджет на ЕС ще бъде включено в дневния ред на Европарламента следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай