Станишев и Оланд домакини на втора среща на върха в Париж

Станишев и Оланд домакини на втора среща на върха в Париж | StandartNews.com

На 25 август в Париж ще се проведе среща на върха на премиерите и лидерите от Партията на европейските социалисти. Това е втора такава среща във френската столица за 2016 г. и петата за годината.

Ще бъдат обсъдени предложените от социалистите в Европа политики за борба с икономическата криза, както и за стимулиране на растежа и създаване на работни места. Сред темите ще бъдат и миграцията, тероризмът и ситуацията в Турция. Дни след срещата си с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Матео Ренци ще споделят визията си за единна Европа след раферендума във Великобритания. Очаква се левите да излязат с обща позиция преди извънредния Европейски съвет в Братислава.

Домакини на срещата на върха отново ще са президентът на Франция Франсоа Оланд и лидерът на социалистите в Европа Сергей Станишев. Тя ще се проведе в Шато дьо ла Сел Сейн-Клу в близост до Париж. От френска страна участие ще вземат и премиерът Мануел Валс, министърът на външните работи Жан-Марк Еро, и държавният секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.

Сред участниците ще бъдат и Робърт Фицо, премиер на Словакия; Матео Ренци, премиер на Италия; Зигмар Габриел, вице-канцлер на Германия; Антонио Коща, премиер на Португалия; Мартин Шулц, председател на Европейския парламент; Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия; Пиер Московиси, комисар по икономически и финансови въпроси; Алексис Ципрас, премиер на Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай