Станишев готов на референдум в БСП

Предлага всички партийни членове да кажат кой да бъде лидер

Станишев готов на референдум в БСП | StandartNews.com

Решителен пленум в събота ще покаже клати ли се ръководството

БСП да направи партиен референдум за избор на председател. Това предложил соцлидерът Сергей Станишев на най-приближените си от "Позитано" 20 след заседанието на Изпълнителното бюро на червените във вторник. С аргумента, че щом има искания за оставката му и идеи за вътрешнопартийни избори, то най-показателно би било именно гласуването на всички членове на БСП.

Идеята на Станишев за вътрешнопартийни избори била посрещната с мълчание от заместниците му. Но социалист номер 1 лаконично обобщил, че е тема, "върху която си струва да се помисли". "Ако Станишев се кандидатира при вътрешнопартийни избори, той ще ги спечели", коментираха по-късно членове на Изпълнителното бюро. И изчислиха популярността на лидера си сред редовите социалисти, които всъщност ще са гласоподавателите при евентуален партиен референдум кой да води БСП.

Опонентите на председателя начело с Румен Овчаров многократно поискаха вътрешни избори, а сега Станишев се готви да отвърне на хвърлената ръкавица, коментираха на "Позитано" 20. Там вече броят евентуалните претенденти за поста на Сергей като председател на БСП. Шефът на парламента Михаил Миков, военният министър Ангел Найденов и икономическият министър Драгомир Стойнев са в кулоарните коментари. Още повече, че Стойнев се очаква тази седмица да влезе в Изпълнителното бюро на БСП. С номинации от неофициални разговори е и новият шеф на червените депутати Атанас Мерджанов. Дамското трио за лидерския пост включва червените фурии Мая Манолова, Илияна Йотова и Корнелия Нинова. Социалисти от жълтите павета настояват шефът им Калоян Паргов също да се включи в надпреварата за "Позитано" 20. А лявото крило на Столетницата има своя безспорен фаворит Янаки Стоилов, който е и зам.-председател на партията.

От новата група на 24-те опозиционери най-ярката обединителна фигура е дългогодишният водач на Софийската организация Румен Овчаров. Той обаче отрича да има амбиции за поста и лансира кандидатурата на Стефан Данаилов за временен лидер.

Засега е сигурно, че социалистите ще нищят лидерския въпрос на заседанието на Националния съвет на БСП в събота. И почти сигурно е, че инициативата за заседание на 48-мия конгрес на БСП ще дойде и от самия Станишев.

24 червени искат главата на вожда

24 влиятелни социалисти поискаха оставката на Сергей Станишев и цялото Изпълнително бюро, както и незабавно свикване на заседание на 48-ия конгрес на партията. Сред тях са дългогодишният лидер на БСП-София Румен Овчаров, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, депутатите Борис Цветков, Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Жара Пенева и Петър Мутафчиев, издателят на партийния вестник "Земя" Светлана Шаренкова, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, социологът Юрий Асланов, доскорошният народен представител Георги Кадиев, публицистът Иван Гранитски и други. В документа опонентите на Станишев констатират, че БСП се свива като членска маса, застарява и губи избиратели във всички социални групи. Политическото съдържание в партията е подменено от пиара, а в обществото е наложена тезата, че БСП завършва всяко свое участие във властта с криза и с тежка загуба на доверие, смятат недоволните. Те посочват, че "Позитано" е престъпил ключови предизборни обещания - отмяна на плоския данък, за създаване на нови работни места, строежа на АЕЦ "Белене" и "Южен поток". Според тях съществува и широко обществено подозрение за обвързаност и зависимост на партийното ръководство и лично на лидера с корпоративни и олигархични интереси. 24-мата се оплакват, че всяко мнение, различно от това на ръководството на БСП, е запушвано и даже наказвано - нарушена е атмосферата на другарство и откровеност и критичност. Авторите на обръщението смятат, че Станишев има отговорна роля и важни задачи, които ще изпълнява в Брюксел, но нужната промяна в партията не може да се извърши под негово ръководство.

МНЕНИЯ

Сергей е национален капитал


Милко Багдасаров, депутат от Кърджали

БСП е истинска партия, а не лидерска. Тя е може би единствената останала демократична партия. И около вътрешната демокрация в партията се създават тези настроения. Бих казал, че в такива моменти БСП не само не се разцепва, а по-скоро се консолидира - и това ще се види още на следващите избори.
Ако направихме грешка на изборите, тя е, че не можахме да обясним на хората с какво участваме на вота. Не можахме да обясним, че все пак имаме за водач една от най-ярките политически фигури в Европа. Фигура, каквато България не е имала 60 години назад и едва ли ще има 60 години напред. Защото Сергей Станишев не е само капитал на БСП, но и национален капитал и ние трябва да го използваме.

 

Спря сценарий от 1996 г.


Проф. Владимир Топенчаров, член на ИБ на БСП

Благодарение на личния кураж и упорството на Сергей Станишев по време на консултациите при президента бе предотвратен опит да се дестабилизира България, по същия сценарий като през 1996-1997г. На 29 юни при президента бе отказан опитът да се обяви т. нар. банкова ваканция, да се прекратят всякакви плащания и да се нагнети още по-голям страх в населението, за да се даде погром на икономиката. Някои от политическите сили при президента са били с готови становища, а други - с колебливи. Някои са искали именно да се събори правителството, веднага да се отиде към служебен кабинет и да се върви към избори в стария срок. С други думи да се създаде едно президентско правителство, което да стои 3 или 4 месеца и да се върне Бойко Борисов на власт. Оттам нататък да последва автоматично спечелване на избори в обстановка на страх, несигурност.

(Пред БГНЕС)

 

Изплакаха кръговете на Първанов и Овчаров


Нидал Алгафари, пиар експерт

Събраха около двадесет души членове на БСП от два кръга - на Първанов и на Овчаров, за да изкажат болката от това, че по един или друг начин влиянието им в партията е пресъхнало!
По-голямата част от тях направиха така, че до ден днешен още не можем да изтрием калта от лицето на партията заради действията им. Хиляди хора в кръчмите, по седенките, в работата си храчеха и оплюваха БСП именно заради срастването на партийната върхушка с подземния свят. На това му дойде краят и те, недоволните от изтласкването им от влияние в БСП, се събраха и решиха, че искат тяхното да не се губи, ако ще да е за сметка на цялото ляво. Едните поне имаха сурат и си направиха партия, а другите се появяват от зад завесите и точат томахавките!
Надявам се този път, тези феодали и Санчо-Пансите им да си отидат веднъж и завинаги!
(Във Фейсбук)

 

Да се оттегли елегантно


Кирил Добрев, депутат

Да ви приличам на Янаки Стоилов? Мислите ли, че мога да продам и предам една кауза за удобно място в ръководството? Никога не ми е предлагано и никога не бих се съгласил на постове, за да не говоря. Аз мислех, че след загубата на изборите може да настъпят някакви мисловни процеси в ръководството на БСП, но явно не могат да настанат, защото за тези две седмици Сергей Станишев избра Мартин пред партията си. Тук остава втората му стъпка, която трябва да направи елегантно и това е на един конгрес да се избере нов лидер на БСП.

 

Разединени сме


Асен Гагаузов, бивш министър и депутат

Тук трябва да има друг човек, който да възвърне колективното начало в работата на БСП, защото много решения се взимаха еднолично и подсказани от незнайно кого. Кой ще бъде следващият председател - ще реши конгресът и мисля, че той ще вземе правилно решение. БСП е разединена. От една страна, заради непремерените решения и неадекватна реакция относно възникването и отделянето на хората от АБВ. От друга страна, е взимането на необсъдени с пленума пагубни решения от страна на ръководството. Особено фатални бяха грешките след провеждането на евроизборите. Няма никаква гаранция, че тези грешки няма да се повтарят, затова ръководството трябва да бъде сменено.

 

Да изберем временен шеф на конгреса


Петър Мутафчиев, депутат

Конгрес на БСП е задължителен. Лично моето мнение е, че на този конгрес не бива да вървим към избор на председател. Ние нямаме и ресурса от време да се направи една цяла процедура, да се направи избор, който социалистите биха желали. Затова идеята ми е, че трябва да има временно ръководство, което да подготви изборите, участието на БСП в изборите, а също и да се подготви един бъдещ конгрес с идеите и устава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай