Станишев: Бойко загъбри хората заради мачове

Видяхме падащи глави, заяви лидерът на БСП

Станишев: Бойко загъбри хората заради мачове   | StandartNews.com

София.  Поредна словесна атака към премиера Бойко Борисов отправи лидерът на БСП Сергей Станишев. "Него  го интересуват мачове в чужди страни с чужди играчи, той смята това за по-важно от прекия вот на гражданите", разкритикува го той в парламента.

Шефът на червените определи като опасни думите на министър-председателя, че "каквото и да направят хората, ние ще направим каквото сме си решили". "Какво видяхме като отношение на властта към референдума – видяхме страх пред свободната воля на българските граждани. Властта реагира с кризисен пиар, премиерът спешно отиде в Сопот, прегърна се с работниците, резултатът е 600 души съкратени. Даде 1 месец за решаване на проблемите на предприятие, ами 3 години и половина какво са решили. Бързата приватизация без държавна подкрепа ще унищожи ВМЗ", коментира още Станишев.

"Видяхме падащи глави на министри, назначени от Борисов", продължи с критиките той. Станишев уточни, че скандала във ФНИ е от ноември, а се реагира сега, за да се отвлече вниманието от първата голяма лична загуба на Борисов чрез вот на българските граждани. Той смята, че назначаването на Стефан Воденичаров за министър на образованието няма да промени нищо в отношението на правителството към науката. "Отношението е ликвидация чрез финансово удушаване", заяви лидерът на БСП.

"Ами ДКЕВР? Виновна била ЕК, защото шефът на ДКЕВР не предприел определени действия. Явно трябва да се даде жертвоприношение, една жертва на това, което не се случи, въпреки обещанията и на премиера, и на Добрев. Нали уж с 22% намляха цените на доставките на газ, това значи поне с 10-15% намаляване. А хората получиха с десетки проценти по-високи сметки. Кого лъжете? Какво се решава с този кризисен пиар?", попита соцлидерът.

Той заяви също, че демокрацията е уважение към институциите. 6% е доверието на хората в работата на парламента. Според него, освен отговорността на мнозинството, много сериозна отговорност за това състояние носи изпълнителната власт и премиерът. "По важни въпроси на държавата в една парламентарна република е задължително премиерът да заявява позиции пред НС, да търси подкрепа от НС за политиката, която води", добави Станишев. Той посочи, че неслучайно следващата седмица в ЕП има дебати на тема състояние на демокрацията и върховенството на закона в България. "6 г. след нашето членство в ЕС стои този въпрос – срамна работа. Има стремеж да се установи телевизионна демокрация, управление, което се гради на телевизионен пиар", каза Станишев.

Той посочи и друг "пример на измамите на тази власт" – коледните бонуси за пенсионерите. "Колко месеца Дянков обещаваше, че заради доброто изпълнение на бюджета ще има коледни бонуси – 2 месеца поне. После се оказа, че няма да има за пенсионерите. Поредна измама. На фона на това давате милиони левове бонуси на политическата ви администрация. 5 млн. лева бонуси в края на декември", възмути се Станишев. Искаме да си изпълните обещанието, увеличете пенсиите на пенсионерите от януари като компенсация за лъжата за бонусите, а не от 1 април. По този начин държава не се управлява. Който пренебрегва българските граждани, ще получи огромно наказание от тях на изборите", посочи още Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай