Станишев: Борисов е най-силната кандидатура на ГЕРБ

Станишев: Борисов е най-силната кандидатура на ГЕРБ | StandartNews.com

Бойко Борисов е най-силната кандидатура, която ГЕРБ може да извади. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Тази неделя" по bTV . Според него обаче премиерът ще реши в последния момент.

"Президентските избори са преди всичко политически, до голяма степен са партийни, но и със силен мажоритарен елемент. Те далеч не са задължително битка на политически лидери на партии", обясни още Станишев.

Лидерът на ПЕС заяви, че е бил изненадан от категоричното заявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще има обща лява кандидатура за президент с АБВ.

"Знам, че е имало по една среща с AБВ и с „Движение 21", които по-скоро бяха опознавателни", посочи още Станишев.

"Очевидно е, че на тези президентски избори състезанието ще е между ГЕРБ и БСП – със или без АБВ", категоричен беше бившият лидер на социалистите.

Той подчерта, че според него е добре да има общ ляв кандидат, но изтъкна, че сред симпатизантите на БСП отношението към АБВ е противоречиво и е важно ръководството на партията да води преговорите, отчитайки общата нагласа.

"Според последното проучване БСП има 16% подкрепа, а АБВ – 1,7%", отбеляза още Станишев.

По думите му трябва има стремеж към единение на левицата, но с водеща роля на БСП.

„Едно съмнение, че в този процес едва ли не малкият партньор, който има 1 глас за всеки 10 гласа от БСП, се налага по някакъв начин, или има други цели, отиващи далеч отвъд президентските избори, ще създаде проблем", прогнозира Станишев.

Той отбеляза още, че не съжалява, че е инициирал кампанията #АзсъмБСП, която предизвика и иронични коментари в социалните мрежи.

"Това е позитивна кампания със самочувствие на партия, която навърши 125 години. Не са много политическите сили в цяла Европа, които имат такава дълга история", аргументира се той.

"Когато имаш дълга история, имаш всичко – възходи, падения, огромни успехи, тежки политически грешки и провали. Важното е, че БСП е жива и е първостепенна политическа сила и днес", коментира Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай