Станишев: Зелената сделка става водеща политика за ЕС

На конференция в Берлин присъстваха премиери, еврокомисари и лидери на партии от над 20 държави

Станишев: Зелената сделка става водеща политика за ЕС | StandartNews.com

Имаме всички основания да се гордеем с постиженията на нашия отбор - цялото политическо семейство на Партията на европейските социалисти. Успяхме да променим начина на мислене по ключови политики на европейско ниво. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференция в Берлин, на която европейските социалисти и социалдемократите представиха визията си за бъдещето на Европа.

Той посочи, че Зелената сделка, която са обявили за приоритет, се превръща във водеща политика за ЕС, а Европейският план за възстановяване носи белега на социалдемократите, заради трите си стълба - солидарност, инвестиции в бъдещето и модернизация на икономиката и нов подход към европейската интеграция.

На конференцията в Берлин, която, по думите на Станишев, е първото голямо събитие, организирано от ПЕС след началото на пандемията от COVID-19, присъстваха премиери, еврокомисари и лидери на партии от над 20 държави.

Най-после, след година на онлайн събития и конференции, семейството на ПЕС се събира, за да направим равносметка на постиженията си и да представим плановете си за бъдещето, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, предаде БТА.

Той отбеляза, че още от началото на пандемията от коронавирус са поели инициативата. Заявихме много ясно, че този път трябва да отговорим на кризата по много различен начин от финансовата криза от 2008-2009 г., посочи Станишев.

Станишев потвърди линията, която следват до момента. Борбата за справедливо данъчно облагане в глобален мащаб е важна за нашето семейство, каза той и добави, че имат ясна политика по отношение на кохезията.

Берлин е естественото място, където да представим своята визия, защото оценяваме ключовата роля на ГСДП за нашето семейство, но и за Европа, заяви още президентът на ПЕС. "Ако ГСДП не я беше отстоявала като приоритет, Германия нямаше да има днешната минимална заплата. А ако това не беше се случило в Германия, щеше да бъде много трудно да отворим нова глава за минималното заплащане на европейско ниво", добави той.

Във форума участваха още премиерът на Португалия Антониу Коща и премиерът на Швеция Стефан Льовен, изпълнителният заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия, еврокомисарите Паоло Джентилони, Елиза Ферейра и Никола Шмит, и съпредседателят на ГСДП Норберт Валтер-Борянс.

Конференцията на ПЕС за бъдещето на Европа беше и в подкрепа на германските социалдемократи за предстоящите избори за Бундестаг през септември. Вчера в навечерието на конференцията се състоя лидерска среща на ПЕС.

За нея направо от Европейския съвет в Брюксел дойде премиерът на Испания Педро Санчес, за да подкрепи Германската социалдемократическа партия и кандидата им за канцлер Олаф Шолц за изборите в Германия на 26 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай