Сряда,

Стана ясно как ГЕРБ ще влязат в новата власт

От: Иван Ангелов, сн. БТА, архив -
1324
Стана ясно как ГЕРБ ще влязат в новата власт
A
A
A

Като част от ротационното правителство ГЕРБ ще има свои заместник-министри и така ще бъде овъзмезден за подкрепата за Николай Денков и неговия списък от министри. Това разкрива “24 часа” като се позовава на свои неназовани източници.

Съставът още се уточнява, но се потвърждават очакванията, че участието на партията при титулярите ще е само на Мария Габриел като вицепремиер и външен министър през първите 9 месеца, след което е планирано тя да оглави кабинета.

Когато в началото на месеца от “Промяната” и ДБ представиха проектосъстава на самостоятелния кабинет “Денков”, заканата им бе да не дават зам.-министерски кресла на ГЕРБ в замяна на парламентарна подкрепа. Но договорката за ротиращи се премиери променя ситуацията. Засега се говори за условие заместниците да се одобряват от министъра на ПП-ДБ, с когото ще работят.

“Началният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца. Имаме уговорката - трябва да я има тази възможност, че ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, то и двете партии трябва да се съгласят”, коментира Кирил Петков преди дни. При “аргументирани забележки” от страна на Габриел можело да се коригира списъкът.

Тя и академикът съгласували заедно имената и в почивния ден, като вчера Денков обясни, че можело да ги обяви още при връчването на втория мандат от президента. Румен Радев обяви, че то ще е в “следващите дни” и има очаквания да стане този петък.

Със сигурност отпада Ирена Димитрова за външен министър, тъй като постът се заема от Габриел. Под въпрос бил и Иван Кръстев за социален след бурните реакции от десните към члена на БСП, качил си в социалните мрежи снимки с руски знамена.

Продължава да няма официален отговор от ДБ за подкрепа на постигнатата между “Промяната” и ГЕРБ договорка. Откакто Денков и Габриел я обявиха в понеделник и тя върна празна първата папка, лицата на ДБ мълчат с обяснението, че органите на трите партии от коалицията им не са се произнесли. Очакваше се това да стане снощи, но засега новини няма.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com