Стана ясно как ГЕРБ ще влязат в новата власт

Сред министрите ще е само на Мария Габриел като вицепремиер и външен министър

Стана ясно как ГЕРБ ще влязат в новата власт | StandartNews.com

Като част от ротационното правителство ГЕРБ ще има свои заместник-министри и така ще бъде овъзмезден за подкрепата за Николай Денков и неговия списък от министри. Това разкрива “24 часа” като се позовава на свои неназовани източници.

Съставът още се уточнява, но се потвърждават очакванията, че участието на партията при титулярите ще е само на Мария Габриел като вицепремиер и външен министър през първите 9 месеца, след което е планирано тя да оглави кабинета.

Когато в началото на месеца от “Промяната” и ДБ представиха проектосъстава на самостоятелния кабинет “Денков”, заканата им бе да не дават зам.-министерски кресла на ГЕРБ в замяна на парламентарна подкрепа. Но договорката за ротиращи се премиери променя ситуацията. Засега се говори за условие заместниците да се одобряват от министъра на ПП-ДБ, с когото ще работят.

“Началният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца. Имаме уговорката - трябва да я има тази възможност, че ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, то и двете партии трябва да се съгласят”, коментира Кирил Петков преди дни. При “аргументирани забележки” от страна на Габриел можело да се коригира списъкът.

Тя и академикът съгласували заедно имената и в почивния ден, като вчера Денков обясни, че можело да ги обяви още при връчването на втория мандат от президента. Румен Радев обяви, че то ще е в “следващите дни” и има очаквания да стане този петък.

Със сигурност отпада Ирена Димитрова за външен министър, тъй като постът се заема от Габриел. Под въпрос бил и Иван Кръстев за социален след бурните реакции от десните към члена на БСП, качил си в социалните мрежи снимки с руски знамена.

Продължава да няма официален отговор от ДБ за подкрепа на постигнатата между “Промяната” и ГЕРБ договорка. Откакто Денков и Габриел я обявиха в понеделник и тя върна празна първата папка, лицата на ДБ мълчат с обяснението, че органите на трите партии от коалицията им не са се произнесли. Очакваше се това да стане снощи, но засега новини няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай