Стаматов: Трябва да направим професионалното образование максимално привлекателно

Стаматов: Трябва да направим професионалното образование максимално привлекателно | StandartNews.com

Трябва да направим професионалното образование максимално привлекателно, заяви в Кърджали зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по време на дискусията на вестник "Стандарт" и КРИБ "Да на българската икономика - регион Кърджали".

Той акцентира на промените в закона за училищното образование, даващи по-голяма свобода на училищните директори, които заедно с реалния бизнес могат да определят нуждата от специалисти в дадена сфера. Представители на местния бизнес се обявиха или за изнесено обучение, или за изграждане в Кърджали на филиал на Техническия университет за подготовка на кадри, нужни за местната индустрия.

Кметът на Кърджали Хасан Азис пое ангажимент в най-скоро време да инициира среща с директори на професионални гимназии, регионален инспекторат и бизнеса, на която да се обсъдят конкретните нужди от специалисти, които професионалните училища трябва и могат да подготвят.

Днес се провежда дискусията на вестник "Стандарт" и КРИБ на тема "Да! на българските региони - Кърджали". Участват 4 министри - Лиляна Павлова от МРРБ, Десислава Танева - министър на земеделието, Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика, Николина Ангелкова- министър на туризма.

В разговорите участват и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, Диян Стаматов - зам.-министър на образованието, както и народните представители от региона Цвета Караянчева от ГЕРБ, от ДПС Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Салиха Емин.

Акцент на дискусията са развитието на инфраструктурата на област Кърджали, възможности за изграждане на обходен път на Кърджали, също разширяване на пътя Кърджали-Смолян. Във фокуса на дискусията е и държавната политика в сферата на земеделието, заетостта, въпросът с кадрите, изобщо политиките за развитие на регионалната икономика, туризма, въдзможности за професонално образование според спецификата на региона.

Повече за дискусията на "Стандарт" четете на standartnews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай