Петък,

Стаматов: Трябва да направим професионалното образование максимално привлекателно

От: Администратор -
4163
Стаматов: Трябва да направим професионалното образование максимално привлекателно
A
A
A

Трябва да направим професионалното образование максимално привлекателно, заяви в Кърджали зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по време на дискусията на вестник "Стандарт" и КРИБ "Да на българската икономика - регион Кърджали".

Той акцентира на промените в закона за училищното образование, даващи по-голяма свобода на училищните директори, които заедно с реалния бизнес могат да определят нуждата от специалисти в дадена сфера. Представители на местния бизнес се обявиха или за изнесено обучение, или за изграждане в Кърджали на филиал на Техническия университет за подготовка на кадри, нужни за местната индустрия.

Кметът на Кърджали Хасан Азис пое ангажимент в най-скоро време да инициира среща с директори на професионални гимназии, регионален инспекторат и бизнеса, на която да се обсъдят конкретните нужди от специалисти, които професионалните училища трябва и могат да подготвят.

Днес се провежда дискусията на вестник "Стандарт" и КРИБ на тема "Да! на българските региони - Кърджали". Участват 4 министри - Лиляна Павлова от МРРБ, Десислава Танева - министър на земеделието, Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика, Николина Ангелкова- министър на туризма.

В разговорите участват и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, Диян Стаматов - зам.-министър на образованието, както и народните представители от региона Цвета Караянчева от ГЕРБ, от ДПС Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Салиха Емин.

Акцент на дискусията са развитието на инфраструктурата на област Кърджали, възможности за изграждане на обходен път на Кърджали, също разширяване на пътя Кърджали-Смолян. Във фокуса на дискусията е и държавната политика в сферата на земеделието, заетостта, въпросът с кадрите, изобщо политиките за развитие на регионалната икономика, туризма, въдзможности за професонално образование според спецификата на региона.

Повече за дискусията на "Стандарт" четете на standartnews.com


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички