Сръбски историк със скандални обвинения срещу България

Били сме извършвали геноцид през Първата световна война

Сръбски историк със скандални обвинения срещу България | StandartNews.com

Сръбски историк обвини България в геноцид, депортация и изтребление на населението в Сърбия и българизация на Македония, предаде БГНЕС.Тези обвинения бяха отправени в ефира на държавната телевизия РТС от сръбския историк Милован Пизари. Според него в България е имало концлагери подобно на нацистките където са били избивани сръбски жени и деца.

Българските окупационни власти в периода 1915 – 1918 г. са извършили геноцид срещу сръбското население в Източна и Южна Сърбия. Те са се опитали да го унищожат. По време на Първата световна война сръбски цивилни лица са били отведени в 22 български лагера, каза Пизари в сутрешната програма на РТС.

Според него, единствената цел на подобна специална политика спрямо определени категории население е "побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония“.Пизари твърди, че най-големият му проблем е бил да подбере събраните материали, тъй като е имало много "документи и свидетелства, които да намерят мястото си в книга", издадена на италиански език от Архива на Войводина през 2019 г., а тази година и на сръбски.

"Става дума за кланета на цивилни в напълно унищожени села, за специална политика към определени категории от населението, като единствената цел на тези политики е побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония. Става въпрос за опит по някакъв начин да бъде унищожено сръбското население, което е живяло там“, твърди историкът.

"Когато четете свидетелствата на жени или мъже, които са се завърнали от лагер в България, където са били две-три години, където хората около тях са умирали от глад, болести, по различни други причини, когато имате много такива свидетелства, е много е трудно да изберете няколко от тях, на базата на които да опишете условията на живот в този лагер“, посочва историкът, според когото не е имало никакъв проблем с противоречиви данни.

"Когато става въпрос за депортиране на цивилни, веднага правим връзка с Втората световна война. Тук обаче се вижда, че тази практика е съществувала и преди това, през Първата световна война. Важно е да се отбележи, че не става въпрос за войници - това винаги го е имало, говоря за цивилни.

Цивилните, които са живели в къщите си, в един момент са взети от българските власти и са отведени в лагер, въпреки че е имало депортации от австро-унгарската окупационна зона. Вървели са или пеша, или са били натоварени във влакове, във вагони за добитък. Докато стигнат до Пловдив, София и така нататък, вече е имало мъртви, измирали са по пътя“, каза Пизари, като подчерта, че е открил данни за 22 такива лагера.

БГНЕС припомня, че точно преди една година друг сръбски професор от Университета в Белград Драган Симеунович в телевизионно интервю многократно нарече българите "зверове, които избиват всичко пред себе си".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай