Сряда,

Сръбски историк със скандални обвинения срещу България

От: Редактор -
142
Сръбски историк със скандални обвинения срещу България
A
A
A

Сръбски историк обвини България в геноцид, депортация и изтребление на населението в Сърбия и българизация на Македония, предаде БГНЕС.Тези обвинения бяха отправени в ефира на държавната телевизия РТС от сръбския историк Милован Пизари. Според него в България е имало концлагери подобно на нацистките където са били избивани сръбски жени и деца.

Българските окупационни власти в периода 1915 – 1918 г. са извършили геноцид срещу сръбското население в Източна и Южна Сърбия. Те са се опитали да го унищожат. По време на Първата световна война сръбски цивилни лица са били отведени в 22 български лагера, каза Пизари в сутрешната програма на РТС.

Според него, единствената цел на подобна специална политика спрямо определени категории население е "побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония“.Пизари твърди, че най-големият му проблем е бил да подбере събраните материали, тъй като е имало много "документи и свидетелства, които да намерят мястото си в книга", издадена на италиански език от Архива на Войводина през 2019 г., а тази година и на сръбски.

"Става дума за кланета на цивилни в напълно унищожени села, за специална политика към определени категории от населението, като единствената цел на тези политики е побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония. Става въпрос за опит по някакъв начин да бъде унищожено сръбското население, което е живяло там“, твърди историкът.

"Когато четете свидетелствата на жени или мъже, които са се завърнали от лагер в България, където са били две-три години, където хората около тях са умирали от глад, болести, по различни други причини, когато имате много такива свидетелства, е много е трудно да изберете няколко от тях, на базата на които да опишете условията на живот в този лагер“, посочва историкът, според когото не е имало никакъв проблем с противоречиви данни.

"Когато става въпрос за депортиране на цивилни, веднага правим връзка с Втората световна война. Тук обаче се вижда, че тази практика е съществувала и преди това, през Първата световна война. Важно е да се отбележи, че не става въпрос за войници - това винаги го е имало, говоря за цивилни.

Цивилните, които са живели в къщите си, в един момент са взети от българските власти и са отведени в лагер, въпреки че е имало депортации от австро-унгарската окупационна зона. Вървели са или пеша, или са били натоварени във влакове, във вагони за добитък. Докато стигнат до Пловдив, София и така нататък, вече е имало мъртви, измирали са по пътя“, каза Пизари, като подчерта, че е открил данни за 22 такива лагера.

БГНЕС припомня, че точно преди една година друг сръбски професор от Университета в Белград Драган Симеунович в телевизионно интервю многократно нарече българите "зверове, които избиват всичко пред себе си".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички