Спец по екшъните е новият полицай номер 1

Героят от Катуница живее в панелка, не пие, но пуши като комин

Спец по екшъните е новият полицай номер 1 | StandartNews.com

София. Неспиращите протести и митинги отнемат най-много време, хора и нерви на родното МВР от началото на кабинета "Орешарски". В тази ситуация съвсем логично дойде рокадата на върха на Главна дирекция "Национална полиция". Освободеният в петък от Ангел Антонов шефски пост бе поверен на пловдивчанина Тодор Гребенаров. Неслучайно новият полицай номер 1 е известен сред колегите си като Последния екшън герой. Далеч преди да оглави пловдивската полиция, Гребенаров си спечели славата на спец по охраната на масови протести и митинги, както и на футболни дербита.

Гребенаров е третият пловдивчанин след Валентин Петров и Калин Георгиев, който стига до толкова висок пост в МВР. Повишението дойде само четири месеца след като бившият армейски офицер пое областната дирекция в Пловдив. Затова и повечето от колегите на Гребенаров признават, че са изненадани от стремителния скок в кариерата му. При което веднага добавят, че качествата му са безспорни.

"Ръководството на МВР иска на този пост човек, на когото може да има абсолютно доверие. А Гребенаров се е доказал през годините" коментират запознати. Според други на управляващите сега на живот и смърт им е нужен човек, който може да организира охраната по следващата вълна протести, а също така и опазването на границата от напиращите бежанци. И докато относно работата на комисар Гребенаров по линия на криминалната престъпност има известни резерви, то по линия на охраната името му вече е истинска легенда. Метежи, бунтове, погроми, масови протести, изстъпления на фенове. Участниците са различни, но в полицейските редици срещу тях винаги стои един и същ човек. Тодор Гребенаров обикновено е в най-горещата точка на събитията, но винаги успява да запази ледено спокойствие. Единствения път, когато подчинените му го виждат леко пребледнял, е по време на събитията в Катуница преди три години. Докато Кирил Рашков и "царската" му фамилия се окопават в домовете си, минути след като по тяхна вина е загинал 19-годишният Ангел, Гребенаров

с шепа полицаи удържа тълпата, която иска да линчува виновниците

На шефа на "Охранителна полиция" му е необходим само един поглед, за да прецени ситуацията и да установи, че тя ще излезе от контрол. Гребенаров кръстосва между Пловдив, където махалите са под обсада, и Катуница, където напрежението расте. Успява да постави рекорд по безсъние, като 30 часа е на крак. С цената на няколко изпепелени къщи, последвани от ареста на Рашков, ситуацията е овладяна и мирът се връща. През февруари 2013-а обаче се задават нови изпитания. Хиляди излязоха при протестите в Пловдив, София и Варна, предизвикани от огромните сметки за ток. В столицата напрежението ескалира и Гребенаров поема заедно с част от служителите на СПООР към София. Там полицаите са посрещнати с камъни и вар. За Гребенаров думата "отпуск" е в речника за чужди думи. Следват избори и отново протести. За разнообразие - някое футболно дерби, след което феновете по традиция трябва да се сбият.

Малцина са тези, които си спомнят, че Гребенаров бе определен за началник на Конната полиция в града - един несъстоял се проект от времето на министър Богомил Бонев. За радост на хлапетата по време на презентацията на проекта Гребенаров

пресече площада, яхнал черен кон

но това бе първата и последна разходка на неосъществената министерска мечта.
Гребенаров е начело на "Охранителна полиция" от 9 години. От 18 години е служител на министерството. Има много награди и отличия. След събитията в Катуница той получи пистолет "Зиг Зауер" от бившия министър Цветан Цветанов.
Четирите месеца, в които Гребенаров оглавяваше пловдивската дирекция, ще се запомнят с една от най-мащабните чистки в новата история на полицията. Зам.-директорът Костадин Баков и още няколко началници на районни управления, за които се знаеше, че са били близки до бившето ръководство, бяха пенсионирани скоропостижно. Кой с плакет и благодарност, кой без. Шефът на Трето РУП Никола Симов пък бе отстранен от длъжност по проверка в престъпление по служба. Някои определиха кадрилите като политическа чистка, а други като разбиване на обръчите на влияние на различните бизнес лобита. Поръчката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров за разбиване на "криминалните предприятия" в града вероятно ще остане за следващия директор.
За разлика от повечето си предшественици Гребенаров не демонстрира висок стандарт на живот. Живее в панелка в жк "Тракия", известен като бетонната спалня на Пловдив.

Слави се като пълен въздържател по отношение на пиенето, но пък е заклет пушач. Малкото си свободно време използва да навакса пропуснатия сън или да тренира във фитнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай