Социолози с първи оценки за партията на Цветанов

Славкова и Живков предпазливи в прогнозите си

Социолози с първи оценки за партията на Цветанов | StandartNews.com

 

Часове след като Цветан Цветанов представи инициативния комитет, който ще учреди партията му, двама социолизи направиха първи коментари ще има ли успех новия проект. Социолозите Евелина Славкова от агенция "Тренд и Добромир Живков от "Маркет линкс“ дадоха противоположни прогнози в предаването „120 минути“-

Славкова определи проекта на Цветанов като политическа авантюра.

Не знаем до колко ще се облегне на старите мрежи и доколко те ще могат да активизират хората. Следващите месеци, с обявените лица, ще видим доколко ще има откъсване от ГЕРБ, смята социоложката.

Според Добромир Живков обаче това е интересен експеримент. Той го определи като нова политическа заявка от човек, който е бил свързан с корупционни схеми, но „Републиканци за България“ вече е ценностно поставена и предстои да видим как ще се развива.

Двамата коментира и други политически играчи.

Имаме една ситуация, в която се наблюдава паритет между ГЕРБ и БСП, каза Славкова.  Според Живков доверието в кабинета спада, но още при старта на правителството нивата не са били големи заради дефицит на доверие.

И двама бяха категорични, че Слави Трифонов печели, че не е на протестите. Ако присъства, може да загуби, защото ще спечели някакви негативи, смята Славкова. Сигурно няма какво различно да предложи, от това, което се дискутира, предположи Живков. Публичният му образ се явява като управленска алтернатива, защото критикува и е две в едно – силен лидер с патриотична нагласа, нещо като Борисов и патриотите едновременно, добави той.

За него гласуват хора, които не са от редовните пред урните в деня на изборите“, смята Славкова. Двамата социолози бяха категорични, че ако отново има затваряне заради криза с коронавируса, това ще предизвика много тежки протести.

Не мисля, че ще стигнем до момент, в който отново да затворим. Въпросът е дали ще се развие нов икономически сценарий, който ще изведе други хора на улицата, посочи Живков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай