Социолог: Сатанизират Борисов като Костов

Хвърлянето на фрази от анонимен свидетел е много силен хейт, казва Боряна Димитрова

Социолог: Сатанизират Борисов като Костов | StandartNews.com

Служебното правителство сатанизира бившия премиер Бойко Борисов така, както навремето бeше сатанизиран и демонизиран Иван Костов. Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". По думите ѝ, първите реакции за служебния кабинет на Стефан Янев са били позитивни, защото хората са очаквали промяна след 10 години управление на ГЕРБ. "Десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна", коментира Димитрова.

Тя посочи, че първите противоречиви сигнали при хората са дошли от вълната нови назначения. "Някои от нещата, които будят противоречие, на първо място, е доста сериозното съсредоточаване на изява на властови ресурс, включително за формиране на общественото мнение, от страна на вътрешния министър. Сериозно смущение изпитвам и от новата бомба, хвърлена в общественото пространство - за този анонимен свидетел.

Това е вътрешен министър, който има огромна власт, има много ресурси и достъп до информация. Хвърлянето в общественото пространство на фрази от анонимен свидетел, които категорично целят да формират мнение, защото доказателства нямаме, това е толкова тежко обвинение, че ако то съществува, моето лично разбиране на гражданин е, че трябва да бъде разгледано, дадено на прокурор, и когато има доказателство, тогава да се изведе", коментира Димитрова.

Според нея това е много силен хейт, много силно бомбардиране на общественото мнение, което не ни подсказва, че вървим към модел, който да уравновесява различите позиции.

"По този начин бе сатанизиран и демонизиран Иван Костов. Това, че имаш силни анонси за злоупотреба, личностни обвинения, не дава никакви гаранции, че моделът ще бъде сменен, а няма да има друг тип концентрация на власт, която да води друг такъв тип политика", категорична е Димитрова. 

Тя допълни, че служебното правителство е стартирало с високи очаквания. Проучването на "Алфа Рисърч" сочи, че грубо около 30 на 100 са неговите безапелационни поддръжници, около 20 на 100 неговите безапелационни критици, и всеки втори или има противоречиво отношение, или казва, че не може да даде мнение.  Димитрова уточни, че това е на база развитие, а не на финални данни.

На въпрос на агенцията ще повторите ли вота си, около 53-54% от хората са отговорили, че със сигурност ще повторят вота си, а 25% казват, че няма да гласуват. Останалите са на мнение, че следят много внимателно какво се случва и ще проследят ситуацията, след което ще вземат решение накъде да насочат вота си. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай