Социолог посочи условието за правителство

Ако има избори, те ще са след два месеца

Социолог посочи условието за правителство | StandartNews.com

За да има правителство, трябва да има разбирателство между ГЕРБ и ПП. Това заяви социологът Юлий Павлов.

"Христо Иванов бе първият, който го каза гласно. Намесиха се ред други фактори. Борисов не е ли знаел, че предложението за Христо Иванов (за премиер) го изгаря. 10-15% е вероятността да има редовен кабинет с мандат за „Демократична България”, коментира той в „Твоят ден” по NOVA NEWS

Според социологът Елена Дариева 15% е малък шанс за съставяне на кабинет. „С първите два мандата видяхме, че водещите политически сили трябва да намерят консенсусни точки между първите две сили”, обясни тя.

Според нея сега всяко едно обръщение към политическия опонент се възприема като битка. „Докато гледат на визиите за България като борба, няма как да се постигне консенсус и компромис”, каза Дариева.

„При връчване на мандата на „Български възход” има около 1-2% шанс за кабинет, ако ги има”, каза Павлов и допълни – „Ако даде мандата на ДПС – желанието на Радев да управлява лъсва, още повече лъсва при „Възраждане”. При връчване на мандата на БСП става ачик-ачик ясно, че иска да управлява чрез тях. Само за БВ и ДБ няма да бъде обвинен, че иска да управлява”.

Според Дариева, ако има избори, те ще са след два месеца. „Ако сега се отиде на избори, резултатът ще бъде като сегашния състав на 48-ото Народно събрание, но съотношението няма да е същото, защото спада активността на хората, които гласуват и това е в полза на партиите с твърд електорат”.

„Тръгнахме от 50% избирателна активност, катастрофирахме на 34% сега готовността да се гласува е под 1/3-та. Има повече откази на терен – нарастват отказите на хората, които да бъдат анкетирани”, обясни Елена Дариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай