Социолог изуми! Показа скрития премиер

Как на практика става това

Социолог изуми! Показа скрития премиер | StandartNews.com

Социологът Васил Тончев направи доста изненадващ коментар на политическата обстановка у нас.

„Двете най-подкрепяни партии, които бяха твърди опоненти, вървят към това да направят общо правителство. Макар тази връзка да изглежда по сметка в момента, има перспективи да се превърне в една много по-трайна любов.

Те успяха да настроят всички срещу себе си. Здравият разум ги води към това да съставят кабинет, иначе всичко ще е напразно и електоралните загуби, които ще понесат, са много сериозни. Бъдещето е на базата на общите ценности и геополитическа обстановка, която ги кара да изпълнят приоритетите си, за да да се задържат на политическата сцена“

Двете формации би трябвало да преодолеят всички пречки, смята социологът.

„Най-голямата е присъствието на Асен Василев в един такъв кабинет. Неестествено е лидерът на една от партиите да бъде финансов министър. Той ще е скрит премиер, който ще наруши равновесието в коалицията“.

Освобождава се поле за нови субекти, които да бъдат опозиция на това, което в момента се образува между ПП-ДБ и ГЕРБ, посочи още Тончев.

„Виждаме как ГЕРБ напуска центристкия модел и отива в дясно-център. В дългосрочен план вървим към изграждане на една по-нормална политическа структура“.

Като фаворит за попълване на това политическо пространство, социологът посочи президента и евентуална формация, която може да възникне под неговата опека в ляво-център.

„Когато инсталира във властта Кирил Петков и Асен Василев, президентът направи неуспешен опит. Сега е много предпазлив. Но мисля, че там се конструират хора и активи, които да могат след това да излязат на този политически терен“.  

Тончев коментира и действията на Прокуратурата.

„Тя се намеси много директно в политическите процеси – нещо, което е абсурдно за страна с демократично управление.  

Социологът напомни, че на този етап всички наливат вода в мелницата на  „Възраждане“.

„Колкото по-разбъркана е политическата структура, толкова по-добре е за един антисистемен играч“.

Най-сериозна линия на конфронтация социологът вижда между ДПС и ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай