Социолози: Ще чакаме до последно София, Варна и Благоевград

Данните от екзит пола може да са подвеждащи

Социолози: Ще чакаме до последно София, Варна и Благоевград | StandartNews.com

Ще чакаме до последно резултатите от балотажа в София, Варна и Благоевград. Около това  твърдение се обединиха независимо един от друг социолози, които са известни със симпатиите си към различни политически формации.

„В София резултатът между Васил Терзиев от ПП-ДБ и Ваня Григорова от „БСП за България“ е в рамките на около 6 процента в полза на Терзиев. Но да не забравяме, че при екзит пола статистическата грешка е в рамките на 10 процента и е напълно възможен обрат в резултатите“, обясни пред „Стандарт“ политологът Татяна Буруджиева.

Неин колега уточни, че при днешното гласуване хората масово казвали пред анкетьорите, че не са подкрепили нито един кандидат. И това важало както за столицата, така също и за Варна и Благоевград. По тази причина социолозите считат, че трябва да се изчакат данните на ЦИК, за да няма манипулиране на общественото мнение.

„Много от хората, които са отговорили пред анкетьорите, че са гласували с „не подкрепям никого“ са привърженици на ГЕРБ и „Възраждане“, което ни дава основание да мислим, че ще има доста изненади“, каза от своя страна друг социолог, пожелал анонимност. Той също смята, че в София, Варна и Благоевград резултатите ще станат ясни късно през нощта или дори утре сутринта. 

Във Варна на този етап Иван Портних от ГЕРБ води срещу Благомир Коцев от ПП-ДБ.

В Благоевград незначителна преднина има Илко Стоянов от ГЕРБ-СДС пред Методи Байкушев от ПП-ДБ.    

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай