Сметната палата ще прави одит на Агенцията за закрила на детето

Сметната палата ще прави одит на Агенцията за закрила на детето | StandartNews.com

Сметната палата ще извърши цялостен одит на действията на Държавната агенция за закрила на детето по отношение на разходването на финансови средства. Това решиха депутатите в парламента след като предложението на Патриотичен фронт бе приети единодушно със 112 гласа „за", съобщи БГНЕС.

Одитът трябва да бъде внесен от Сметната палата в Народното събрание до 31 януари 2017 г. В мотивите на предложението е записано, че в последните години са налице систематични нарушения в сферата за закрилата на правата на детето с данни за откровено и целенасочено накърняване на правата на децата с цел лично обогатяване на служителите на система. Наред с това е налице и информация за нерегламентирано усвояване на средства, отпуснати по оперативни програми, по които ДАЗД е реализирала проекти.

Извършването на одит от Сметната палата е необходимо за идентифициране на евентуалните проблеми, свързани с неправилно и нецелесъобразно усвояване на средствата по европейските програми и проекти, по които ДАЗД еднолично и в партньорства е работила и работи, смятат вносителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай