Сменят техниката на тел. 112

Сменят техниката на тел. 112  | StandartNews.com

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви по време на днешния парламентарен контрол, че са предприети необходимите стъпки за подмяна на най-важните техники в системата 112, но съществува сериозен проблем с обновяването на софтуера. Тя отговори на въпрос на депутатите от БСП Георги Гьоков и Атанас Мерджанов във връзка с проблеми в Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

По думите й, в края на 2012 година е извършен независим външен одит на състоянието на системата 112, който е констатирал редица проблеми, които не са били отстрани въпреки сключените последващи договори за гаранционна поддръжка. Бъчварова добави, че за да се гарантира безпроблемната работа на системата, е необходимо да бъде подменена техниката.

"Предприети са необходимите стъпки за подмяна на най-важните техники, но съществува сериозен проблем с обновяването на софтуера, тъй като производителят не съществува като самостоятелна компания", каза тя. Според нея, тази фирма, която е купила първата е спряла продажбата и развитието на софтуерния продукт, който използва националната система 112. Тя поясни, че е сформирана работна група с тази връзка.

"С 30% е намалял бежанският натиск към страната в сравнение със същия период на 2015 г.", каза пред журналисти в парламента Бъчварова, цитирана от "Фокус". В отговор на въпрос дали има опити за дестабилизация на Балканите, вицепремиерът заяви: "Като погледнете държавите около нас във всичките текат процеси на политическо дестабилизиране по една или друга причина. Голяма част от държавите са пред избори-Сърбия, Македония, Румъния в Гърция има своите проблеми с протестите, Турция има своите вътрешни проблеми. Фактът, че в България вътрешната стабилност е най-видима и забележима, това не означава, че тя не може да бъде атакувана", каза тя и посочи, че няма сигнали от службите за сигурност страната ни да е атакувана в посока дестабилизация. "Политиката не е само да следва сигналите, а да предвижда", добави тя.

"Натискът, за който трябва да внимаваме е този на по-малките групи, които преминават по сухопътна граница и почти във всички случай асистирано помогнат от емигранти. Тук е по-голямото предизвикателство, защото дължината на границата е голямо и несъответства на броя на хората, с които разполагаме. Взели сме мерки, но не можем да вземем всички възможни мерки към този момент, тъй като това означава много голям разход на средства ако това не се налага. Отчитаме факта, че имаме снижаване на мигрантския натиск", каза още тя.

"36% или 30% в зависимост от базисния период, в който го отчитаме е намалял миграционният натиск в сравнение с миналата година", каза тя. Във връзка с различните протести през изминалите дни в страната министърът на вътрешните работи каза, че те са естествена форма на изразяване на гражданска позиция.

"Видеоклиповете със задържани бежанци на границата могат да се определят като сценарий за дестабилизация", продължи Бъчварова. В отговор на въпрос дали заснемането на видеоклипове на хора, които задържат бежанци на границата може да бъде наречено сценарий за дестабилизация и дали тя го вижда, вътрешният министър заяви: "Може да бъде наречено сценарий, за да се провокират усилията на МВР, за да се покажат някои пропуски", каза тя и добави, че полза от дестабилизацията има човек, който не би искал да има стабилно правителство и това правителство."Заиграването с този аспект на националната сигурност е доста опасен. Трябва да съобразяваме и тези елементи", каза тя. Според нея, МВР не може да повлияе върху обществените опасения и страхове, които са естествени в гражданите.

Във връзка с предстоящите акции срещу корупцията Румяна Бъчварова заяви, че в някой от акциите участва МВР, в други участва ДАНС под надзора на прокуратурата. "Няма чадър над нито едно разследване-политически или личен. Всеки сигнал се проверява и по всяко едно установено нарушение се предприемат съответните действия", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай