Служебните министри кръцнаха още едно решение на кабинета "Петков"

Предложения и коментари по проекта могат да се правят до 22 август

Служебните министри кръцнаха още едно решение на кабинета "Петков" | StandartNews.com

Порталът за обществени консултации към Министерски съвет (МС) е публикувал проект на ПМС, с който се отменя Постановление номер 197 на МС от 2022 г. за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози.

Предложения и коментари по проекта могат да се правят до 22 август. Докладът с предложението за отмяна на постановлението е подписан от вицепремиера Атанас Пеканов, министъра на финансите Росица Велкова-Желева и министъра на правосъдието Крум Зарков.

Със създаването на Института за стратегически анализи и прогнози се предвиждат сериозни структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, така и в други административни структури във и извън системата на министерството. Постановлението е предвидено да влезе в сила от 1 септември 2022 г.

Същевременно президентът на Републиката назначи служебно правителство, в което министърът на финансите не съвместява функциите на заместник министър-председател по управление на европейските средства. Това обстоятелство налага запазването на мястото на дирекция "Централно координационно звено" в структурата на администрацията на Министерския съвет с цел обезпечаване на надлежното и ефективно подпомагане на вицепремиера при изпълнението на нормативно определените му правомощия, пише в доклада.

В допълнение, сред основните функции на дирекция "Централно координационно звено" са координирането на органите в рамките на системата за управление, контрол и одит на средствата от ЕС, както и изготвянето на методически указания, чийто адресат са тези органи. Същевременно, част от тези органи са ситуирани в рамките на Министерството на финансите или на второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на Министерството на финансите, което би затруднило осъществяването на координация по отношение на тях от дирекция, ситуирана в същата администрация.

В тази връзка, с оглед ефективно осъществяване на посочените функции на дирекцията и предвид разпоредбата на чл. 40, ал. 2 от Закона за администрацията, съгласно която при изпълнение на своите функции администрацията на Министерския съвет осъществява координация на дейността на централната и териториалната администрация на изпълнителната власт, е обосновано дирекция "Централно координационно звено" да остане в администрацията на Министерския съвет.

На този етап, включително предвид направените бележки и възражения при общественото обсъждане на предложението за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози, които предполагат допълнителни анализи за целесъобразност, не се налага обособяването на функции по извършването на стратегически микро- и макроикономически анализи по различни тематични направления в отделна административна структура, посочват вносителите на предложението.

Една от най-важните задачи на служебното правителство е осигуряването на условия във връзка с организацията и произвеждането на прозрачни, честни и демократични избори за народни представители в 48-ото Народно събрание. Отпадането на физическия контрол при отпечатването на ценните книжа може сериозно да затрудни изпълнението на ангажиментите на Министерството на финансите във връзка с контрола при отпечатването на бюлетини съгласно чл. 209, ал. 1 от Изборния кодекс, както и контролните функции във връзка със защитата на фиска, пишат още министрите.

Необходими са спешни действия за надлежно обезпечаване на функциите на Министерството на финансите във връзка с чл. 209, ал. 1 от Изборния кодекс чрез запазване на физическия контрол при отпечатването на бюлетините за изборите за народни представители, които ще се проведат на 2 октомври 2022 г., като една от необходимите предпоставки във връзка с организацията и произвеждането на прозрачни, честни и демократични избори, посочват министрите в своето предложение.

По предложението за преминаване към Министерството на правосъдието на дейностите, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела и осъществяване на процесуалното представителство на държавата пред чужди юрисдикции, включително международни арбитражни производства, в рамките на обществените консултации са получени множество аргументирани становища против промените и въпросът остава спорен, пише в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай