Сложиха на дузпата 1600 чиновници

Процесът на съкращения ще продължи напролет, обяви Томислав Дончев

Сложиха на дузпата 1600 чиновници | StandartNews.com

Най-малко 1600 чиновници си отиват. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че вече са постъпили предложения за 1600 съкращения в държавната администрация. Той добави, че това не са окончателни цифри, понеже се очакват предложенията на още две министерства. Това са само 2% от цялата администрация, която е около 100 000 души, отбеляза вицепремиерът пред bTV.

Дончев подчерта, че съкращенията за никой не са приятни и има напрежение, но администрацията отдавна трябва да бъде оптимизирана, защото е създавана за друго време.

"Съкращения ще има и мога да обясня защо. Въпреки че като брой администрацията в България не е толкова голяма, не е на първите места в Европа на глава от населението. Само че е оразмерявана за други епохи, когато комуникациите са били по-слаби и в някои населени места хората са били повече. Имаме звена, в които работят повече хора, отколкото е необходимо. Имаме и звена, където е обратното - натоварването е повече. Затова се опитваме да направим оптимизация по интелигентния начин", мотивира се Дончев.

По думите му ще има няколко стъпки.

"Първата е министрите да преценят къде и с колко човека могат да се разделят. Празни бройки, съкращаване на служители, преструктуриране... Започваме с 1600 бройки от различни министерства. Този процес ще продължи. През март-април ще бъдем готови с един много прецизен анализи, които се правят към момента, за да се види и къде има излишни звена, защото имаме дублиране. Не става дума за юристи, счетоводители и IT специалисти, а за звена, които изпълняват едни и същи функции", каза още вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай