След комисар Шефчович: Бойко лобира за газ от Ашхабад в Европа

След комисар Шефчович:  Бойко лобира за газ от Ашхабад в Европа | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха бъдещите доставки на туркменски газ за страните от ЕС и в частност за България.

"Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни", отбеляза Борисов по време на разговорите в Ашхабад, съобщиха от Министерски съвет.

Запознати припомниха, че официалната визита на българския премиер в туркменската столица идва броени месеци след разговорите за доставки на синьо гориво от Туркменистан за Европа на вицепрезидента на ЕК и комисар на енергийния съюз Марош Шефчович. Тогава Шефчович подчерта, че "за Туркменистан е много важно да диверсифицира експортните си възможности, както и за Европейския съюз е важно да диверсифицира вноса си". Не е без значение, че за пръв път български премиер е на официално посещение в Туркменистан. Борисов и Бердимухамедов са обсъдили възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Туркменистан в областта на енергетиката.

Българският премиер изрично е подчертал важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и за страната ни, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа чрез реализирането на Транскаспийския газопровод. Туркменистан трябва да изгради близо 300-километрово трасе по дъното на Каспийско море. Премиерът Борисов изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газовата и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

"Българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми", заяви още Борисов. Туркменистанският президент прояви особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство. Освен това двамата обсъдиха и възможностите за съвместни действия в по-активното използване на потенциала на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия. Според Борисов има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна - Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

Посрещнаха премиера
с майбах и билбордове

Брониран майбах посрещна премиера Бойко Борисов в Туркменистан, където бе на официално посещение по покана на президента на страната Гурбангули Бердимухамедов. Центърът на Ашхабад пък бе окичен с български знамена, като на видно място бяха издигнати два огромни билборда с ликовете на Борисов и Бердимухамедов. Още на летището Борисов се разписа в специално поднесена му книга, в която са писали всички световни знаменитости, посетили столицата на Туркменистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай