След гафа с евреите: Захарова ни критикува за Паметника на Съветската армия

След гафа с евреите: Захарова ни критикува за Паметника на Съветската армия | StandartNews.com

Броени дни, след като изтърси, че евреите в България са били спасени от Съветската армияа, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова продължи да атакува България.

Този път тя избра за тема Паметника на Съветската армия, която на 9 септември 1944 г. ни окупира след обявената от Москва война на България. Той на няколко пъти беше рисуван с бои от младежи, в единия от случаите - като своеобразно извинение към чешкия народ за насилственото нахлуване на войските на Варшавския договор през 1968 г.

"Президентът на България нищо не е казал за оскверняването на руски паметници", заяви Захарова в реакция на молба да коментира предизвиканата от думите ѝ дискусия в България за това кой е спасил българските евреи по време на Втората световна война.

Журналистката, задала въпроса, цитира думи на държавния глава Румен Радев, че думите на Захарова от миналата седмица са "или дълбоко непознаване на историята, или опит за провокация". След това тя попита дали Москва има данни когато и да е виновни за появата на надписи и покриване с боя на части от Паметника на съветската армия в София да са били задържани и осъждани.

"Цялата дискусия показа, че има опит да се измести разговорът от фактите, от реална оценка на ситуацията с паметниците, към в руслото на историята", отвърна Захарова. "Историческата част нека си я коментират историците. Ние говорим, че е необходимо уважително отношение към паметниците на хората, отдали живота си не само да освободят, но и да защитят народите, живота на конкретни хора, от фашизма и нацизма."

Тя изтъкна също, че в България тези паметници все по-често са нападани и осквернявани от вандали, но не се вижда адекватна реакция, не се довежда докрай наказването на хора, които стават все по-агресивни. "Те действат извън историческия контекст, противоправно на резултатите от Нюрнбергския трибунал и без съответна реакция на държавно равнище."

Графитът "100 години ционистка окупация", заради който избухна последният скандал, не е антисемитски, както го представиха преди седмица Захарова, зам.-министърът на българското външно министерство Георг Георгиев и организацията на евреите в България "Шалом". Той е свързан с едновековния юбилей от декларация на външния министър на Британската империя, с която за пръв път се заявява готовност на Лондон да създаде дом за евреите в Палестина.

Захарова призова за "адекватна реакция" от българските власти при осквернявания на руски паметници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай